Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правната комисия ограничи машинното гласуване

Данаил Кирилов

С гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" парламентарната правна комисия ограничи машинното гласуване. Това стана с одобрението на законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесен от депутати от управляващото мнозинство.

Само тримата представители на БСП се обявиха против проекта, който е съобразен с мнението на ЦИК, че не е възможно да се въведе машинно гласуване във всичките над 12 000 секции. В него е записано също да отпаднат и номерата в бюлетините, но по време на обсъждането председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че ще предложи четири варианта за запазването им, като той лично ще държи на четвъртия - разминаването в номера на партията и преференцията. Това ще се прави, за да се избегне "феноменът 15/15" беше обяснено в мотивите на вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

По време на дебатите заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков укори ГЕРБ, че угажда на ЦИК за машините. Той директно обвини избирателната комисия, че не само не се е справила със задачата си да въведе машинното гласуване, но дори и не пожелала, нито пък опитала, т.е. категорично не е изпълнила закона. Зарков се съгласи с част от доводите й, че не е възможно да се организира машинно гласуване в специалните секции като болници, затвори и на кораби под български флаг, но подчерта, че социалистите държат да се гласува машинно навсякъде другаде заради по-голяма прозрачност.

Вносителите на законопроекта обаче са се съобразили и с друго искане на избирателната комисия - да няма машинно гласуване в чужбина, както и в секции с под 300 души.

Социалистите възразиха също така срещу предложението в кодекса да се запише, че "Информационно обслужване" АД ще осигури машините за гласуване.

"Едно предприятие ще направи софтуера, ще отчита машините и ще дава резултата. То ще бъде ангажирано с машините, но то е преброител. Нямам нищо против, но цял един цикъл се затваря на едно място, без възможност за конкуренция", посочи Зарков. Той нарече безумен законопроекта за промени в Изборния кодекс и неадекватно направен, при което Данаил Кирилов изрази изумлението си, че в лявата партия има разнобой. Кирилов разкри, че при изготвянето на норматива е ползвал експертизата на социалистката Румяна Сидерова, която е член на ЦИК. Той я охарактеризира като съвестен експерт и кадър на БСП, който направил техническата експертиза.

Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова също не пропусна да "захапе" Зарков, след което обясни, че управляващите само искали да се съобразят с докладите на ЦИК.

Друг законопроект, чийто вносител е партия "Воля" и в който се предлага видеонаблюдение в изборните секции, също бе одобрен с 14 гласа "за", като от БСП се въздържаха. Мотивът на депутатите на Веселин Марешки беше, че има необходимост да се повиши доверието в изборния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във