Банкеръ Daily

Общество и политика

Прави се първа крачка към връщането на казармата

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че е получил уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба.

Каракачанов подчерта, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба била първата стъпка в тази посока. "Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова", заяви вицепремиерът, който взе участие в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.

Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България, посочи министър Каракачанов. Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта , защото една част от тях може да харесат и да останат на служба, допълни Красимир Каракачанов. По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., уточни военният министър, цитиран от БТА.

За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия, категоричен е вицепремирът Каракачанов. Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион, допълни Каракачанов.

В отговор на журналистически въпрос за увеличението на заплащането за полицията, военният министър коментира: "Смятам за правилно целият сектор "Сигурност"- армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект. Според министър Каракачанов не би било правилно да се отпускат пари "само там, където някой вдига шум или прави протест". Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията", допълни вицепремиерът. Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.

С военен ритуал на пл. "Свобода" в Смолян бе изпратен 35-ият военен контингент, заминаващ на мисия в Афганистан. Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир - полковник Камен Иванов. Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в Смолян, откъдето е и основната част от 35-ия контингент на Въоръжените сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във