Банкеръ Daily

Бойко Борисов и Мишел Барние

Правата на българите във Великобритания след Брексит ще бъдат защитени

Правата на българите във Великобритания след Брексит ще бъдат защитени. Около тази позиция се обединиха премиерът Бойко Борисов и главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние, които се срещнаха в Министерски съвет.

"Българското председателство ще бъде изключително важно за преговорите по Брексит. Сложихме край на първия етап на преговорите с Обединеното кралство и се разбрахме правата на европейските граждани във Великобритания и на гражданите на Обединеното кралство да са защитени. Това се отнася и за българите там и за гражданите на Великобритания в България", заяви Барние.

"Съвместно постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца. Споразумението включва  правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук, в България, допълни главният преговарящ. Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент, посочи той. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта Барние. 

Борисов заяви, че се надява преговорите с Великобритания.

"Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания. За след "развода" ще договаряме следващи условия, защото още не знам параметрите на Брексит, допълни той.

Социалният, финансовият и икономическият залог са много големи в тези преговори. Ако Брексит не стане с правилни стъпки, може да има щети за милиарди и човешки съдби да бъдат поставени на кръстопът, каза Борисов. Оттук насетне се надявам да се намери баланс и на други теми като военното сътрудничество и  сигурността. Специалните ни служби трябва да работят в пърлен синхрон по теми като тероризъм, прането на пари и миграцията, допълни той. Започваме усилено да  работим по европейския бюджет, в който след излизането  на Великобритания от ЕС ще има десет милиарда евро по-малко всяка година. 
         
"Много се надявам Великобритания да се върне в ЕС", каза още Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във