Банкеръ Daily

Общество и политика

Посланикът на САЩ: Никога не е имало натиск за купуването на F-16

Никога не е имало никакъв вид натиск. Това е суверенно българско решение, България е суверенна държава, наш партньор и съюзник, член на НАТО и ЕС. България сама взима решения. Това казва посланикът на САЩ в България Ерик Рубин по повод решението на правителството да преговаря с Вашингтон за покупката на изтребители F-16. 

"Преди всичко, от наша гледна точка, на правителството на САЩ и "Локхийд Мартин", производителя на F-16, категорично заявявам, че не е имало лобизъм. Бяхме много прозрачни, "Локхийд Мартин" проведе обществена пресконференция тук, на която всички медии бяха поканени. Правителството на САЩ, в нашите преговори с България, наистина сме насърчавали България да модернизира армията си, но в никакъв момент не сме оказвали натиск или да е имало неправомерни действия", посочи Ерик Рубин пред bTV. 

По повод твърденията на на вицепрезидента на SAAB, че "този вид самолети не съществува наистина, няма производствена база за тях и този модел не се използва в никоя друга армия по света", посланик Рубин заявява, че се чувства неудобно, че шведската компания прави такива коментари.

"Това показва именно защо вярваме, че това е правилният избор за България. F-16 блок 70 е нов изтребител. Причината да не е във Военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. F-16, които България ще може да купи, ако завършим успешно преговорите, са много по-добри от F-16 в щатските Вoенновъздушни сили. Те имат способности, включително способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание по време на полета, способности за авионика и комуникации, които са последен модел. Причината да не го виждате да лети е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други държави са ги поръчали, включително Словакия в ЕС и много други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, но се изгражда, ще бъде завършена скоро", добави Ерик Рубин. 

Посланикът отбеляза, че САЩ са готови да променят и цената спрямо изискванията на българското правителство. "Както казах, сме готови да променим окончателното предложение за договор съгласно нуждите и изискванията на България, това включва и финансовата страна. Не мога да си позволя преди започване на преговорите да говоря по телевизията за това как може да изглежда окончателен договор. Но мога да кажа, че това ще бъде тема на преговори", допълни Ерик Рубин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във