Банкеръ Daily

Общество и политика

Политолог: Властта създава усещане, че провидението произвежда институционалния живот у нас

Изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов възприе проблемите с Търговския регистър и фалита на „Олимпик“ като потенциални репутационни кризи. Това, което се случи и с Търговския регистър, и със застрахователното дружество, със сигурност влияе върху репутацията на властта, но то е симптом за по-сериозни проблеми и реакцията на тези неща следва да бъде по-смислено задълбочена. Това коментира политологът Страхил Делийски пред БНР.

Според него управляващите са изиграли тези кризи "комуникационно, пиарски, а не политическо-държавнически". Той припомни реплика на премиера за провидението, той отбеляза: "Ако имаме късмет, Търговският регистър ще заработи. Сякаш тук става въпрос за валежи от дъжд и градушки, а не става въпрос за нещо, което е изцяло в технологичния контрол на държавата. Това усещане, че едва ли не провидението е онова, което произвежда всекидневния институционален живот в България, а не  работата, която е нещо рационално – това е залегнало сякаш в мисленето на г-н Борисов, един такъв странен фатализъм".

Политологът е на мнение, че сме в интересна ситуация, в която не си даваме добре сметка, че има два пътя към политическата промяна – единият е официален, институционален: през механизмите на парламентарната демокрация, а другият е свързан с натиск отдолу, от улицата:

"Самата идея, че, видите ли, няма смисъл да упражняваме инструментите на демокрацията, каквито са предсрочните избори, каквито са вотовете на недоверие, защото било ясно какво ще се случи – това разбиране нанася толкова тежки рани върху демократичната политическа култура, които трудно могат да бъдат излекувани. Идеята, че няма смисъл политическата промяна по институционален път, защото няма политическа алтернатива, това е митологична схема, логическа конструкция. Да се докаже нейната валидност е изключително трудно, но пък тя работи като някаква самоочевидна истина".

Facebook logo
Бъдете с нас и във