Банкеръ Weekly

Общество и политика

Политическото чоку дзуки* за Борисов

Две твърде любопитни новини от тази седмица са напът да разджуркат родната политическа чорба. Едната е, че почетният лидер на ДПС Ахмет Доган бе награден с почетния знак "Стефан Стамболов" за "личен лидерски принос към българската държавност". Награждаването е инициатива на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Института за изследване на населението и човека към БАН и Националния военноисторически музей.

УНИБИТ, както е известно, е средище на люде, доказано свързани с ДС, а и с Русия през някогашната групировка "Мултигруп". Там са и някои бивши шефове на спецслужби, които докато бяха на работа, с по две ръце копаеха - само и само руският проект "Белене" да се случи...

Другата новина също е свързана с почетния лидер на ДПС, но е коренно противоположна по дух и смисъл. В четвъртък (11 февруари) турското посолство у нас разпространи съобщение, в което се казва: "Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски бихме искали да потвърдим, че забраната е факт."

Забраната бе потвърдена и от турските вестници. Първоначално близкият до президента Реджеп Тайп Ердоган "Стар", после "Сабах" обясниха, че причината за това е проруската политика на Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски по повод свалянето на руски изтребител от турски прехващач през декември миналата година. Нещо повече, турските медии определиха Пеевски като "близък до руските олигарси", за когото "може да се окаже, че е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Депутатът от ДПС заяви в отговор, че винаги е защитавал българската държавност. А от сараите на Доган не се чу и дума.

По-важното в случая обаче е друго. В последните десетина дни две посолства се превърнаха в източник на напрежение, което разтресе политическата класа. Стартът даде българското представителство в Лондон, което стана арена на ожесточена атака на български студенти срещу гостуващия там премиер Бойко Борисов. Един от зададените в английската столица неудобни въпроси, който облетя държавата - въпреки първоначално наложеното информационно затъмнение, бе за връзката на министър- председателя с депутата бизнесмен Делян Пеевски. "Това категорично не е верно и с цялата отговорност го казвам", смутолеви Борисов.

После дойде шокиращата новина за забраната, наложена от Турция на "проруските" Доган и Пеевски. Тази вест със сигурност е извадила от равновесие носителя на черен пояс по карате Бойко Борисов поради близките му отношения както с почетния лидер на ДПС Доган, така и с Делян Пеевски, с който се знаят още от младежкото НДСВ. Това бяха времената, когато лондонските юпита на царя бяха покрити с романтична мъгла, от която години по-късно изпълзяха като изпечени финансови вълци. Случващото се с КТБ и "Виваком" е подходящо доказателство за качествата им.

Къде се намира премиерът в така разджурканата политическа чорба? Ударите срещу скритата патерица на управляващите, каквато се явява ДПС, благодарение на топлата връзка на Доган и Пеевски с Борисов, зачестиха и дъното се оказва все по-близко за него. Изненадващо потвърждение на тази тенденция е яростната атака от страна на бивш политически сподвижник на премиера от първото правителство на НДСВ Соломон Паси. В интервю пред "Нова телевизия" той коментира пиарската теза на управляващите, че срещата на Борисов с българската общност в Лондон е заговор. Ако това е заговор, то това е един прекрасен заговор на компетентни студенти срещу един некомпетентен министър-председател, каза в прав текст най-последователният радетел за приемането ни в НАТО.

И на дневен ред идва въпросът: кога Соломон Паси е говорил по важни въпроси, без да е наясно с позицията на най-могъщия член на алианса САЩ? Никога! В ожесточаващото се противопоставяне на САЩ и Русия Паси винаги е бил на "правилната" страна. И очевидно и сега застава зад позицията на Големия брат отвъд Океана, че България е необходимият плацдарм за противодействие на домогванията на руснаците на Балканите, пък и към Европа. В тази битка никакви проруско настроени български политици или бизнесмени нямат място.

Бъдещата съдба на Борисов изглежда мрачна. Проблемът с вече нетолкова тайните му връзки с компрометирани от гледна точка на САЩ фигури със сигурност е бил повод и за визитата на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Както е известно, тя отговаря точно по щекотливите въпроси за Европа и Евразия. Покрай посещението на Нюланд се появи твърдението, че Щатите не биха желали управляващата партия в държавата да влиза в коалиция с ДПС при никакви обстоятелства.

Любопитно е, че лидерът на ДСБ Радан Кънев, който в средата на миналата година прекара цели три седмици в Америка, отстоява подобна позиция. И бе отсвирен покрай скандалите около съдебната реформа. А остатъците от Реформаторския блок изглеждат все по-несигурни като политически партньори на ГЕРБ.

Естествено е тогава в мокрите сънища на премиера с кръшен гюбек да се появи силуетът на желания партньор. С малка, но незаменима помощ от неговата топла ръка -  на едни предсрочни избори той отново може да стигне до върха. 

Очевидно не ни остава друго, освен да видим кога Бойко Борисов пак ще дръпне шалтера на държавата и ще ни прати към урните. Това ще е знак, че тогава ще му бъде и последната поява на татамито...

 

* Чоку дзуки – термин от карате, означава прав, директен удар с юмрук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във