Банкеръ Weekly

Общество и политика

Полицията я няма, да дойде жандармерията!

"Институтът на районния инспектор е отживял във времето, те са останки от миналото", обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Шефовете на държавното обвинение и на службите бяха изслушани в ръководената от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов комисия във връзка с криминогенната обстановка в страната. Цацаров даде оценката си за районните инспектори след въпрос на депутата от БСП Красимир Янков.

"Сегашното време предполага много по-голяма мобилност на районния инспектор. Ние струпваме върху районните инспектори огромен брой задачи и после питаме защо не работят те. На хората им трябват на три-четири села и жандармерийски участък. Вижте Испания и Турция. Населението има доверие на тази жандармерия, която работи в малките населени места", заяви главният прокурор.

Това негово изказване идва по-малко от година след шумната инициатива за опознаване на "кварталните" съгласно европейската стратегия "Полицията близо до обществото". В изпълнение на рекламираните мерки бяха разпратени  писма до всички хора в страната с телефоните на компетентните служители, отговорни за сигурността на съответния адрес. Тогавашният служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов окачестви това  като "новата политика на МВР", която била всъщност "добре забравеното старо".

Във връзка с шесторния разстрел в Искърското дефиле и убийството на бизнесмена Петър Христов Цацаров се похвали с "изключително добра координация с органите на МВР“. Но и в този случай беше посочен "вечният" проблем с негодността на криминалистическият институт на ведомството. За подобни тежки престъпления ДНК-експертизите се правели в частна лаборатория срещу солидно заплащане, затова щял да се търси спешен вариант за обезпечаване на средствата за института.

Шефът на полицията Христо Терзийски пък даде да се разбере, че МВР едва ли не нямало отношение към неуспешното издирване на Росен Ангелов в продължение на 8 години. С довода, че Ангелов трябвало да бъде издирен от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство, за да бъде изпълнена присъдата му, Терзийски пропусна да отбележи, че вътрешното министрество е отговорно за изпълнение на наложената му мярка за неотклонение "подписка". Както и че след бягството на братя Галеви бяха направени спешни законови промени срещу бягството от правосъдие.

Представена беше статистика, според която обявените за издирване престъпници с влязла в сила присъда са 511, което било 50 по-малко от предишната година. От своя страна главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че на територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица, а в София има изключително силно полицейско присъствие. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във