Банкеръ Daily

Общество и политика

Поемаме европейското председателство на 4 януари в Народния театър

Официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде на 4 януари догодина в Народния театър "Иван Вазов". Това съобщи министърът за българското председателство Лиляна Павлова на конференция по повод предстоящия форум и навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС.

В началото на декември се очаква да бъде приет окончателен вариант на националната програма за българското председателство, което започва на 1 януари 2018 г.. "Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство", припомни Павлова. Сред членовете на този борд са премиерът от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски и президентът 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев.

"Най-важното, за да бъде успешно председателството, е да успеем да бъдем балансирани, неутрални, когато председателстваме, не за сметка на това да не защитаваме българските приоритети. Да бъдем балансьор - този, който ще търси баланса и консенсуса", заяви Павлова.

По думите ѝ по време на председателството България може да даде реалистичен план, който страните от Западните Балкани да изпълнят, за да вървят по пътя към членството в ЕС.

Като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ в края на май или началото на юни. "В САЩ планираме също голямо събитие като част от културната програма за Председателството именно за засилване на взаимоотношенията със САЩ във всички направления“, обясни Лиляна Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във