Банкеръ Weekly

Общество и политика

По-високи глоби за отсъстващи депутати

ГЕРБ обмисля евентуални промени в Правилника за дейността на Народното събрание, с които да се завишат санкциите при отсъствие на депутати от работа, когато става въпрос за цяла парламентарна група. Това се разбра от изказване на председателя на правната комисия Данаил Кирилов в четвъртък (21 февруари) по повод бойкота на парламентаристите от БСП. По-конкретно той щял да подложи на обсъждане в комисията въпроса за увеличаване на глобите.

"Спекулативно е, че отсъствайки, те не получавали нищо - не е така. Получават една трета от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер, особено във възприятието на работещия българин, за когото тази една трета е средната работна заплата", обясни Кирилов. (Размерът на средната заплата за последното тримесечие на 2018-а е 1171 лв., показва статистиката на НСИ).

"При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия. Това е първият въпрос, защото очакваме да се появят и извинителни бележки от ръководството на парламентарната група", добави Кирилов.

Той изтъкна, че когато ГЕРБ излязоха от парламента през юни и юли преди шест години, не са получавали никакво възнаграждение от Народното събрание, дори и една трета от заплатата. "Имаше политическо решение. Не мога да кажа тогава какъв е бил регламентът на правилника, но санкциите бяха радикални", спомня си шефът на правната комисия.

От "Атака " също повдигнаха темата за санкциите срещу отсъстващите депутати. Лидерът на партията Волен Сидеров отбеляза, че още от 2013-а формацията настоява народни избраници, които не ходят на работа и нямат уважителна причина, да не получават никакви пари, но тогава БСП не приели идеята. Тя била омекотена и санкцията стигнала само до  2/3 от депутатските заплати.

"Никакви представителни, никакви командировъчни за бензин, защото днес чета изявления на депутати от БСП, които казват, че не взимали нищо. Не е вярно! Да не заблуждават хората - взимат 1/3, но взимат. Други пък казват - не знаем какво взимаме, което също е доста неубедително, несъстоятелно, аз така смятам. Така че нека да поговорим за пари малко", призова атакистът. Същевременно Волен Сидеров призна, че ако тази идея бъде приета в пленарната зала, то и депутатите от групата на "Обединени патриоти" ще трябва да се дисциплинират и да идват редовно на работа.

По-късно през деня Корнелия Нинова изпрати писмо до парламентарната шефка Цвета Караянчева, че народните представители от парламентарната група на "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от Народното събрание, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Парламентарната група нямало да получава и възнаграждение за периода на отсъствие от парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във