Банкеръ Weekly

Общество и политика

По-строг контрол за колите с газови уредби

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод множеството публикации в медиите, провокиращи съмнения за неспазване на нормативно установените изисквания при първоначалната проверка или при извършване на периодичен преглед на превозните средства, използващи уредби, които позволяват работата на двигателя с втечнен нефтен газ или със сгъстен природен газ.

Разпоредбите в Наредба № Н-32 от 16.12.2011-а са въведени, за да се регламентира отчетността и контрола, а следователно и да се осигури безопасността при експлоатацията на визираните уредби. Ето защо се налага те много внимателно да се съблюдават..

Правомощията за контрол са възложени на органите на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", а налагането на санкции е в правомощията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Затова и в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, ВАП е ангажирала транспортния министър да предприеме мерки на територията на страната за спазване на нормативните изисквания. Указано е също така в срок до 19 февруари 2018-а тя да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във