Банкеръ Weekly

пушилка

Пловдивският панаир на прицел

Изфуча  поредният фойерверк, предназначен  да "озари" дейността на прясно прекръстената  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Преди седмица заместник-председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика  Спас Гърневски обяви, че докладът  на комисията за сделката за  Пловдивския панаир, с която го  придоби  бизнесменът Георги Гергов, е бил подкрепен от почти всички народни представители (включително и от тези на БСП). Документът вече е пристигнал  в антикорупционния орган.

Даже пресаташето на комисията - Боряна Йотова, потвърди пред в. "БАНКЕРЪ", че работата по него вече е започнала. Друг е въпросът, как ще приключи -  скептиците са твърде, твърде  много...

Нека не забравяме, че

тази дъвка правораздавателните органи я предъвкват  близо десет години

Но  категоричен резултат от периодичното връщане на делото в дневния ред  така и не се е появил. Нещо повече, опитът на Трайчо Трайков - икономическия  министър от първото правителство на Бойко Борисов,  да си върне контрола върху Повдивския панаир, като оспори двете увеличения на капитала на  дружеството, както и издадените за това актове на Министерския съвет, оглавяван по това време от Сергей Станишев, претърпяха пълно фиаско в съда.

Още в края на 2009-а  проверка на икономическото ведомство констатира  нарушения  и в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров (потвърдени с решението на първоинстанционния съд), в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира и той е преминал в ръцете на "Пълдин туринвест" АД - дружество, контролирано от приближения до тогавашния президент Георги Първанов  пловдивски бизнесмен Георги Гергов.

Както в. БАНКЕРЪ  писа още по онова време, Трайков се опита да оспори вписаните  в Търговския регистър на 21 декември 2006-а и на 23 март 2007-а промени в партидата на компанията, свързани с увеличаването на капитала.

Гергов обаче реагира светкавично и  успя да парира контраудара по съдебен път. Пловдивският олигарх , който отдавна се е провъзгласил за пълновластен чорбаджия на международното изложение, очевидно не е притеснен и днес.

"Нека направят проверка, но няма да излезе нищо от нея", категоричен е бизнесменът. Спокойствието му очевидно е "гарантирано"  от факта, че сделката с Пловдивския панаир е потвърдена от всички съдебни инстанции, включително и от Върховния касационен съд...

До какъв по-различен извод  би стигнала евентуално  комисията днес също не е ясно. А  още по-неясно е какво може да направи...

А приказките на Гърневски, че

държавата е ощетена с близо 150 млн. лв.

едва ли са новина за някого.  Но тъй като често фактите избледняват, ние  ще си позволим да припомним схемите, с които си послужи бизнесменът, за да постигне пълновластие в Пловдивския панаир. Точно те дори дадоха живот на нов термин в процесите на смяната на собствеността - пълзяща приватизация. Тя, разбира се, бе възможна само пред здраво стиснатите очи на правителството на тройната коалиция и с неговата подкрепа. И по-специално - с тази на червените му покровители (по това време) от централата на Позитано 20 и с мощно рамо от Дондуков 2.

Всъщност схемата не е толкова сложна - чрез свързани фирми Гергов успява да поеме контрола на почти 51% от собствеността на компанията, а 0.01% са собственост на няколко физически лица. Така държавата остава в миманса с дял от 49.63 на сто от капитала.

С поредица  от умели юридически въртележки обаче влиянието й беше  ограничено изцяло, независимо от записаното на книга - че панаирът фигурира в забранителния списък за приватизация. Докато всичко това се е случвало, няма данни предишното мнозинство в Народното събрание да е променяло това положение в закона. Именно в този пропуск юристите на министър Трайков уж намериха пролука, за да докажат нарушението на закона, но опитът им излезе неуспешен.

При операцията за прехвърляне на собствеността "Международен панаир Пловдив" АД  чрез фирмата "Пълдин Туринвест" АД на Георги Гергов  придобива значителна част от "Международен панаир Пловдив" чрез апортни (непарични) вноски на дълготрайни материали активи, както и на оборудване, собственост на фирмите му "Старият Пловдив" АД, Парк-хотел "Санкт Петербург" АД, "Слънчев ден" АД - Варна, и "Порт-палас". При това  увеличение на капитала на "Международен панаир Пловдив"  срещу апортиране на недвижими имоти "Пълдин Туринвест" АД получава 10 507 536 акции, като се задължава в срок от две години да заплати 2 383 934 лв. за получаването на 2 383 934 от ценните книги. В действителност са платени само част от тези акции, а 1 450 000 лв. изобщо не са внесени в определения двугодишен срок. Вместо това "Пълдин Туринвест" АД и "Международен панаир  Пловдив" АД използват схема с прихващане, която по принцип е изцяло забранена от закона. В случая въпросната схема е декларирана в Търговския регистър вместо парично плащане, като е представено тристранно споразумение с дата 3 октомври 2008-а. То също беше атакувано в съда. Направените по-късно проверки откриха, че то е фалшифицирано от "Пълдин Туринвест" АД, а освен това противоречи на закона. Експертите на Министерството на икономиката твърдяха, че тристранното споразумение всъщност е нищожен договор съгласно чл.26, ал.1 от Закона за задълженията и договорите. То има невъзможен предмет, защото противоречи на закона и цели неговото заобикаляне.

Увеличението на капитала на панаира е осъществено по недопустим от Търговския закон начин, като задължителната парична вноска е компенсирана чрез прихващания на парични вземания - обстоятелство, което се установява от регистрираното тристранно споразумение, както и от решение на съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. В него беше записано, че увеличението на капитала се извършва с парична вноска, а не с предвидените в чл.72 и в следващите текстове на  Търговския закон. Хипотезата на чл.73 от закона и други норми не допускат погасяване на дялова (капиталова) вноска в акционерно дружество към акционера вносител. В контекста на замисленото прихващане не са били налице и хипотезите на чл.103 от ЗЗД, което да направи компенсацията възможна. Страни по правоотношението за извършване на парична вноска са били "Пълдин Туринвест" АД и "Международен панаир Пловдив" АД, докато страни по тристранното споразумение са "Международен панаир Пловдив", "Пълдин Туринвест" АД и "Гама Медия" ЕООД.

И  няколко други любопитни детайли

от тези операции далеч не са  за пренебрегване, но очевидно никой не се реши да се "вглъби" във фактите.

Така например придобиването на значителна част от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД е ставало чрез апортни вноски на дълготрайни материални активи и друго движимо имущество както от "Пълдин Туринвест" АД, така и от близките до Георгов фирми - собственност на съпругата му и на синовете му: "Старият Пловдив" АД, Парк-хотел "Санкт Петербург" АД, "Слънчев ден" АД, гр. Варна, "Евроглобул 90" АД  и т.н. Всичките им активи са били със значително завишени цени (от десет до сто пъти). В същото време обаче за разликите в стойността на имуществото от цената на придобиване до цената, по която са влезли като апорт в друго дружество, по закон се дължи данък. А такъв не е плащан. А някои от апортираните обекти даже  не са били завършени. В случая с "Порт-палас" например Гергов е получил разрешение за експлоатация (Акт 16) повече от година и половина след извършване на самите оценки.

Парадоксите не свършват дотук. При изготвяне на експертните оценки за апортираното имущество част от него  вече е било заложено и ипотекирано. В момента на апортирането на ресторантски комплекс "Пълдин" (на 28 юни 2006-а) той е бил ипотекиран пред "Булбанк" АД от "Слънчев ден" АД  (дружество - собственост на Гергов). Срещу имота вече е бил взет кредит. Историята с повечето имоти е аналогична, но тъй като вече сме  разказвали за тях, няма да се спираме на детайлите.

Сега Гърневски  декларирал  убедеността си,  че рано или късно идва моментът на истината и  че в крайна сметка  ще се разбере как "кражбата на века" (според Гърневски) е нанесла  огромна  щета не само на  Пловдив, но и на държавата. Но едва ли резултатът от това поредно "разголване" на истината  ще приключи в  нейна полза...

Facebook logo
Бъдете с нас и във