Банкеръ Daily

Общество и политика

Плевнелиев предупреждава Тръмп за Путин

Президентът Росен Плевнелиев се включи в общо писмо, изпратено до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Идеята на призива е да се предупреди новия американски държавен глава за опасността от Русия. 

"Нетърпеливи сме да работим с Вашата администрация за опазването на нашия мощен трансатлантически алианс, защитавайки взаимно нашия начин на живот по това време на огромна заплаха", се казва в писмото, подписано от общо 17 политици, сред които бившият румънски президент Траян Бъсеску, бившият външен министър на Полша Радослав Шикорски и други. 

"Продължаващите опити на Русия да дестабилизира Украйна и нелегалното анексиране на Крим заплашват мира, предвидимостта и сигурността, която американците и европейците създадохме заедно чрез победата ни в Студената война. Притеснени сме, че перспективата за нова голяма сделка с Русия ще застраши това историческо постижение", се казва още в писмото. 

Политиците предупреждават Тръмп, че спирането на санкциите срещу Русия и приемането на разделението на Украйна би било голяма грешка, която ще навреди на евроатлантическата ориентация в страната. Освен това подобно действие би дестабилизирало икономически Източна Европа и би мотивирало екстремистките, олигархичните и антизападните елементи там. Според тях евентуално споразумение между Москва и Вашингтон би разклатило доверието към Щатите като надежден партньор и приятел.

"Нямаме съмнения: Владимир Путин не е съюзник на Америка. Нито е надежден международен партньор", смята Плевнелиев. Обществените личности смятат, че руският президент вече се е възползвал от добрите намерения на предшествениците на милиардера Джордж Буш-младши и Барак Обама.  Управлението на Путин е превърнало Европа в по-опасно място, се казва в писмото. 

"Путин не цели американско величие. Ние, като ваши съюзници, го правим. Когато Америка ни привика в миналото, ние дойдохме. Бяхме с вас в Ирак. Бяхме с вас в Афганистан. Поехме рискове заедно, жертвахме синове и дъщери заедно. Защитаваме общата ни трансатлантическа сигурност като обединен фронт. Това прави алианса ни мощен. Когато Съединените щати са силни, ние всички сме по-силни - заедно", заявяват противниците на Путин, сред които и Росен Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във