Банкеръ Weekly

Общество и политика

Пилоти и стюардеси на отчет в ДАНС

Данни за пилотите и стюардесите вече ще се събират от ДАНС  наред с информацията за пътниците. Това е залегнало в приетите от депутатите на второ четене промени в закона за ДАНС. С тази задача ще бъде натоварено звеното в агенцията, което обработва т. нар. резервационни данни на пътниците - имена, дата на резервация, маршрут, адреси и телефони.

Народните представители решиха също, че превозвачите трябва да предават на агенцията данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. А информацията за летците и стюардесите ще се предоставя непосредствено преди полета.

При наличие на данни за реална заплаха от престъпление  въздушните превозвачи са задължени да предават данните за пътниците и екипажа по искане и в срокове, определени от ДАНС. Националното звено към агенцията ще извършва оценка на пасажерите и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване  с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления.

Приети бяха и текстове, които очевидно разширяват правомощията на агентите. Например пълна информация за пасажерите от всички полети от и до България вече ще се изисква и при разследване на организирани групи за автокражби, за компютърни измами, при разследване на трафик на хора, за престъпления против политическите права. Досега това бе разрешено само за тежките престъпления.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във