Банкеръ Weekly

Общество и политика

Перспективи по милост преди председателството

Оле Шрьодер

Броени месеци преди да поемем председателството на Съвета на ЕС, ентусиазмът на управниците ни леко бе посмачкан. За това спомогна посещението на германския депутат и парламентарен секретар във Федералното министерство на вътрешните работи Оле Шрьодер в София. През седмицата той участва в конференцията, посветена на десетата годишнина от членството ни в Европейския съюз, на която изнесе пред министър Лиляна Павлова, Цветан Цветанов и други политици доклад за нашето представяне в общността.

В първата част от изказването си Шрьодер изреди ползите от членството ни в Европейския съюз, отбелязвайки, че след десет години приемането ни изглежда като "правилното стратегическо решение". Съюзът имал нужда от обединение, за да може да е конкурентоспособен на другите глобални играчи. Той изпитвал необходимост от тези 500 милиона потребители и едно общо право, обща стратегия, за да може да се справи с предизвикателствата на световно ниво. Именно затова било толкова важно България да е член на европейското семейство.

Като успех за България германският политик изтъкна кохезионната политика и средствата, получени чрез нея, за изграждането на инфраструктурата в страната. Оле Шрьодер посочи също добрия растеж на БВП, увеличението на доходите през последните години и че "в тези бурни времена сме стъпили на една стабилна основа". Като ключови предизвикателства пред общността и пред нашата държава, която ще поеме председателството от януари 2018-а, гостът определи бежанската криза, Брексит, терористичните заплахи и големите икономически дисбаланси в рамките на ЕС. 

Втората част от изявлението на германеца бе изпълнена с критики към нашите управници, поднесени под благовидната форма "отрицателни моменти". Той се спря на проблемите, спъващи членството ни в Шенген, а оттам и в еврозоната. "Установяваме доста дефицити в борбата с корупцията и неосъществената съдебна реформа. Това поставя пречки пред приемането на България в Шенгенското пространство, въпреки че Германия винаги я е подкрепяла", каза Шрьодер. По думите му именно затова Берлин ще следи изкъсо дебата по приемането на антикорупционния закон у нас, който ще е гвоздеят на този парламентарен сезон.

Противно на хвалбите на българските власти за нулев мигрантски натиск, Шрьодер подчерта, че страните, които са външни граници на Европейския съюз, е необходимо да затегнат контрола и да помогнат на държави като Германия и Австрия. Според него в следващите месеци мигрантската вълна можела да се пренесе от Гърция към България и Румъния през Черно море и затова трябвало да бъдем подготвени.

В заключение Оле Шрьодер не спести критики и по адрес на българските гастарбайтери. Те били проблем за немската социална система, което съответно поставяло под въпрос основното човешко право на свободно придвижване на хората. "Има увеличение на злоупотребите. През миналата година около 30% от българите, живеещи в Германия, са ползвали социални помощи. Тоест почти всеки трети. Вие сте водещи измежду чуждестранните граждани. Тенденцията се задълбочава и това тревожи германците и създава обществени настроения. Всеки, който работи и плаща данъци, е добре дошъл, но не можем да приемаме злоупотреби", категоричен бе германският депутат. 

Определено, докладът на Шрьодер доста се разминава със становището на премиера Бойко Борисов, за когото правителството си е "направило домашното за Шенген и еврозоната". Направило или не, в средата на седмица, в годишната си реч пред Европейския парламент, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер най-неочаквано заяви, че е необходимо шенгенското пространство да бъде отворено незабавно за България и Румъния. Юнкер се застъпи и за бързото ни приемане в еврозоната. "ЕС трябва да бъде съюз на равенството - посочи той. - Равенство между членовете си - големи и малки. Европа се простира от Виго до Варна. От Испания до България. Тя трябва да диша с двата си дроба - с източния и западния, иначе ще се задушим".

Всъщност, неотдавна Борисов оповести, че в първите шест месеца на следващата година "цяла Европа нас ще гледа". В това отношение е напълно прав. Само че е важно какво ще покажем и какво ще види същата тази Европа. Ако съдим по думите на еврочиновниците, тя иска реална борба с корупцията, преодоляване на дисбалансите в икономиката и реформа в съдебната система. Все дейности, които никак не се удават на българските управници и това подсилва обществените притеснения, че още дълго ще останем в периферията на ЕС или отново ще бъдем приети в ядрото по милост, както през 2007 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във