Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Пеевски е политически токсичен, вече не е полезен нито на Доган, нито на Борисов

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев коментира новината на зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, че той и Делян Пеевски подготвят законопроект срещу вторичното разграбване на активи на КТБ.

Василев сподели, че по същия начин двамата предложиха законопроект за разкриване и притежание на важни активи през офшорни компании. В последствие се появила офшорката "Виафот", зад която според Илиян Василев стои именно Пеевски. 

След което бившият посланик изброява редица сделки, за които твърди, че са с участието на депутата и бизнесмен - "Актив на КТБ - една печатница - която се води по стойност около 50 милиона, се "приватизира" през синдици за няколко милиона. И сделката с Булгартабак".

"Истината е, че на Пеевски срочно му трябва изпиране на имиджа, особено във връзка с разследването в САЩ по КТБ и закона Магнитски. И затова се наемат лобистки компании, пиарите провеждат медийни кампании", коментира още Илиян Василев.

Според него Делян Пеевски е пречка и за ДПС, тъй като "с него не могат да влязат във властта при никаква конфигурация". По думите му Пеевски е политически токсичен.

"От повече от година разбра, че това с прякото присвояване на бизнес няма перспектива, защото заграбените активи трябва да се управляват, а такива умение,структури и кадри няма. Случаят с Булгартабак е показателен - именно поради репутационен риск купувачите на търговските марки, според сведения в медиите, са се отказали", пише още в социалните мрежи бившият посланик.

Той уточнява, че затова в ход е новата тактика - първо одържавяваме, след това овладяваме и контролираме големите поръчки на вход и изход. И посочва, че това е била тактиката "Мултигруп" спрямо Кремиковци в средата на 90-те години.

"Това е Путинов модел - номинално частна собственост да бъда функция на волята на Вожда в случай колективния вожд - Пеевски, Цацаров, Борисов. Но и за това трябва изпиране на имиджа на Корпулентния - чрез действията си той стигна границата на собствениото си отрицание и вече не е полезен нито на Доган, нито на ДПС, нито на Борисов, нито на себе си. Дори пречи на еврокариерата на Цацаров. За това се е снишил и говори през Цонев. Зад кадър. Да не говорим, че в САЩ нещата не се развиват в негова полза", пише в заключение Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във