Банкеръ Weekly

Общество и политика

Патриот умора няма

И през горещия, мързелив отпускарски август партньорите от малката коалиция "Обединени патриоти" не спряха с междуличностните си вражди и обвинения в лобизъм. Докато големите партии ГЕРБ и БСП си разменят приказки за арестувания в Турция шеф на организирана престъпна група Димитър Желязков - Митьо Очите, и всяка вика "Вземи го ти!", патриотите се подгониха по морския бряг.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов хукна пак да проверява дискотеките, а коалиционният му партньор, председател на патриотичната парламентарна група и предводител на "Атака" Волен Сидеров се втурна след него, за да събира оплакванията на тормозения български бизнес по морето.

В началото но изминалата седмица Симеонов се похвали, че е издействал затварянето на две заведения  като санкция по Закона за защита от шума в околната среда. Това е станало със заповед на Регионалната здравна инспекция - Бургас. Едното заведение е дискотеката "Какао бийч" на Южния плаж в "Слънчев бряг", а другото - нощният бар "Хедон" на къмпинг "Каваците". Вицепремиерът уточни, че затварянето е  след многобройни сигнали и проверка, а инспекцията била предизвикана от неспазване на изискванията за спиране на музиката на открито след 23 часа.

"Това не е лична вендета, а към двете заведения е наложена крайната мярка, защото многократно са нарушавали закона", уточни Симеонов. Той е внесъл и сигнал в прокуратурата срещу кмета на Созопол Панайот Рейзи заради издадени разрешения за работа на незаконно построени обекти, които нямат строителни документи.

На следващия ден - 14 август, лидерът на "Атака" Волен Сидеров нахлу в сградата на Районната здравна инспекция - Бургас, за да пита по чие нареждане инспекторите затварят заведения по Черноморието. "Шпицкоманди с маскирани полицаи" стряскали хората и атакували определени обекти за сметка на други олигарси. Той се поинтересува дали действията на служителите на инспекцията имат пряка връзка с вицепремиера Валери Симеонов. А след като разбра, че службата работи по сигнали, обяви, че през следващите минути и той ще подаде сигнал за проверка на обекти на Симеонов и на заведения в "Свети Влас", като даде ясно да се разбере, че става въпрос за предприемачите братя Диневи.

"Всичко това убива една част от българския бизнес за сметка на друга. Други олигарси не биват закачани, пипани с пръст. Има едни братя, които скоро ги предложиха за орден "Стара планина" ли беше. В "Свети Влас" не стъпва нито РЗИ, нито МВР, нито такива с маски, там е табу. Там, научавам, че почиват много успешно представители на правителството. Там дъни музика цяла нощ, но никой не я спира", възмути се Сидеров на импровизиран брифинг пред входа на Районната здравна инспекция. "Кой дава нареждания РЗИ да лепи незаконни бележки, кой нарежда части на полицията да действат като военна хунта и да се вреди на бизнеса по морето", продължи с въпросите и обвиненията той. След което призова премиера Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет на 15 август да каже командировал ли е членове на правителството да извършват подобни действия, да водят със себе си полицаи и да тероризират туристическия бизнес. Но засега отговор няма.

Сидеров щял да пита и здравния министър, и вътрешния министър кой нарежда този терор - дали те, или местните шефове на служби. Според председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" става въпрос за лобизъм и двойни стандарти, както и за покровителство над определени предприемачи. На 15 август той официално поиска от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да освободи шефа на РЗИ-Бургас Георги Паздеров от поста му, защото бил роднина на Валери Симеонов, както и заради многобройни нарушения на нормативите и конфликт на интереси.

"Ние не сме изпратили това правителство във властта, за да осигурява икономическа територия на едни за сметка на други в туристическия бизнес. Кой знае какво става в другите сфери! Ние ги упълномощихме да управляват в интерес на народа. Дали това е така?", попита лидерът на "Атака" и намекна за смяна на кабинета, ако се налага. "Стабилността на правителството я клатят определени членове на правителството", заключи Сидеров, след което се застрахова, че не познава лично никого от олигарсите по Черноморието.

И докато Сидеров и Симеонов си изясняваха неизяснените им от години отношения, от ГЕРБ пак подхванаха президента Румен Радев. Изглежда, той успява по някакъв начин да ги настъпва по най-болезненото място. В началото на седмицата Радев се възмути от течащата кампания, "която нагло се опитва да пришие Димитър Желязков - Митьо Очите на служебното правителство". "Тези, които са сключили договорите с Желязков (с охранителната фирма "Аркус" на Бенчо Бенчев, в която Очите е консултант - б.а), са назначените от ГЕРБ чиновници в митницата, които служебното правителство остави непокътнати", каза държавният глава.

Както се очакваше, пръв срещу него скочи бившият депутат Антон Тодоров, обявявайки в типичния за него "изискан"  стил, че "този тип май не си дава сметка какво дрънка". "Този тип с напълно липсваща политическа подготовка дава ли си сметка, че призовава за незачитане на законите и политически репресии! Ами ако 1.2 млн. избиратели на ГЕРБ решим да му направим една "визит дьо куртоази" в президентството. Дали няма да му се види небето в овча кожа?!'', написа още Тодоров в профила си във Фейсбук. Но това за "небето в овча кожа" май само овчарите го разбраха.

Финансовият министър Владислав Горанов пък защити служителите в митниците - от 25 години там се назначавали само експерти. Той призна правото на президента да атакува ГЕРБ, макар че членовете и симпатизантите на тази партия, както и излъчените от нея чиновници са също граждани на България.

Най-накрая гръмна и "тежката артилерия" - председателят на парламентарната група на ГЕРБ и втори човек в партията Цветан Цветанов. След като на 14 август откри ремонтирана улица в Горна Оряховица с такава тържественост, сякаш е завод, Цветанов заяви, че държавният глава се заявявал като политически опонент. Според него с военния си манталитет Радев показвал, че не зачита правовия ред в страната. И че не прави чест на президента непрекъснато да се изказва негативно както за премиера Борисов, така и за ГЕРБ, тъй като държавният глава трябва "да работи на надпартийно ниво и да допринася за утвърждаването на позицията на България като сериозен фактор на Балканите".

Може би от Цветан Цветанов се учи на ораторско майсторство и лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев, който е заместник външен министър. Миналата седмица, по повод на настояването на държавния глава за извинение от Зоран Заев, който нарече Илинденско-Преображенското въстание "македонско", и упрека му към кабинета заради мудната реакция, Георгиев размаха пръст на Радев. "В дипломацията нещата не стоят по същия начин, по който в авиацията", отсече с апломб младият кадър на ГЕРБ.

Да се чудиш кога някои станаха калайджии, кога им почерня задникът! Да, в авиацията е доста по-трудно, отколкото в днешната българска дипломация - там с целуване на ръка не можеш да се издигнеш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във