Банкеръ Weekly

Общество и политика

Патриархът влиза в битка за "Св. Александър Невски"

Момент от тържественото връчване на документите за собственост на партиарх Неофит.

Камбаните на всички столични християнски храмове ще бият без прекъсване от 9 до 9,30 часа в понеделник (7 декември). В същия час патриарх Неофит ще се яви лично пред Върховния административен съд, за да защити позицията на Светия синод, че храм-паметникът "Св. Александър Невски" може и трябва да остане собственост на православната църква. Освен това синодът призова клира и миряните на молебен пред сградата на ВАС.

Безпрецедентната акция е по повод съдебното дело, заведено от двама членове на културно-информационното дружество "Будител" в Батак Веселин Станков и Страхил Керелов. Те обжалваха пред съда решението на Министерския съвет, с което храм-паметникът бе дарен на църквата. С него храмът едновременно бе деактуван от публична в частна държавна собственост и бе безвъзмездно прехвърлен на църквата.

Дарението бе извършено от кабинета на служебния премиер Георги Близнашки на 1 октомври 2014 година. Двамата членове на дружество "Будител" обаче смятат, че то е нищожно и че с него правителството е ощетило същинските собственици на имота - гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във