Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентът вече е с двама независими депутати

Спас Панчев

Парламентарната група на "БСП за България" остана с един депутат по-малко, след като социалистическата партия официално се разведе с един от малките си коалиционни партньори - БЗНС "Александър Стамболийски". Така червените народни представители вече са седемдесет и девет. 

Преди предсрочните парламентарни избори миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова направи чистка на коалиционните партньори и успя да отстрани повечето паразитни формации. Тези малки партийки не носеха никаква добавена електорална стойност на формацията й, но успяваха да вкарат поне лидерите си в парламента чрез общата листа. Незнайно по какви причини Нинова остави в широката лява коалиция Земеделския съюз "Александър Стамболийски" с председател Спас Панчев. Вероятно защото все още има някакво, макар и минимално влияние, в някои населени места, в които живеят носталгици по славната история на земеделското движение у нас от началото на ХХ век.

Само че земеделците са доста непостоянни партньори. Освен това още от самото си раждане като политическо движение трудно се разбират помежду си и ще останат в историята с непрестанното си цепене на "крилца и перца". По едно време - през 90-те години, когато много от старите партии се възродиха за нов живот, земеделските организации бяха станали 19 на брой. Завърналият се тогава в България дългогодишен емигрант Ценко Барев се опита да ги обедини. И това уж стана, но после от единния БЗНС се нароиха няколко нови земеделски съюза.

На редовен конгрес на БЗНС  "Ал. Стамболийски" през миналия уикенд изненадващо е било взето решение за напускане на коалицията "БСП за България" и самостоятелно явяване на местните избори догодина.  "От 13 години сме партньор на БСП, но с новото ръководство на партията не успяхме да се разберем, те неглижират коалиционните си партньори",  мотивира решението лидерът на съюза Спас Панчев, който заедно с втория депутат - земеделец  Димитър Георгиев, щял да напусне и парламентарната група.

Димитър Георгиев обаче за брони часове преосмисли позицията си и предпочете да замрази членството си в земеделския съюз, но да остане при депутатите от левицата.

Още в началото на седмицата, на спешно съвместно заседание на Коалиционния съвет, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група взха решение за изключване от коалицията на БЗНС " Александър Стамболийски". Основният аргумент на социалистите е, че земеделската организация е нелоялен партньор - има двама депутати в парламентарната група на левицата, а съветниците им по места гласуват заедно с ГЕРБ срещу червените кметове, където ги има. Нинова направи злъчна забележка по повод обявеното от Панчев желание партията му да се яви сама на местните избори. "Ние сме коалиция, която има договор, че ще се явяваме всички заедно на всички избори. Г-н Панчев иска да се явява самостоятелно на местни избори срещу БСП, каквото е правил и други пъти. На парламентарни избори е заедно с БСП, защото не може да прехвърли границата от 4% сам, а на местни избори е сам и срещу БСП", коментира тя.

От социалистическата партия посочиха също така, че БЗНС "Александър Стамболийски” искали да бъдат направени компромиси с ГЕРБ за някои политики, но това предложение било отхвърлено единодушно. Единодушно било и мнението, че двамата депутати земеделци трябва да напуснат парламентарната група по морални причини.

"Не е драматично БСП да загуби двама депутати - по-добре да запазим чистотата си, както обещахме на повече от 1 млн. български избиратели", коментира решението Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро. Според него атака в навечерието на вота на недоверие се тълкува като удар в гръб и "винаги, когато БСП вдига проценти, се правят опити този ръст да бъде спрян". По-директен бе червеният депутат Александър Симов, който написа във Фейсбук, че "Партията на Спас Панчев винаги е била коварен партньор, много повече напомнящ на пепелянка в пазвата, отколкото на реален приятел".

От своя страна Панчев категорично отрече ГЕРБ да имат пръст в разкола между земеделския съюз и БСП. "Познавам всички депутати от управляващата партия, но никой не ме е търсил за нищо, още по-малко Цветан Цветанов", отбеляза той. Но призна, че общински съветници в страната действително са гласували срещу кметове на БСП, само че правили това "в името на защита на интересите на избирателите им".

След първоначалните емоции започна своеобразно състезание между Нинова и Панчев кой пръв ще изпълни решението си. Заради това преди дебатите по вота на недоверие на 26 юни се получи малко конфузна и смехотворна ситуация. Оказа се, че Панчев е изпреварил лидерката на БСП и пръв е внесъл в деловодството на парламента заявлението си, че става независим депутат. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева оповести, че това е станало в 11.52 часа. А в 12.12 ч. пък до нея е постъпило писмо от Корнелия Нинова, в което се съобщава, че парламентарната група на "БСП за България" е приела решение за изключването на Спас Панчев.

Той беше призован от социалистите да напусне и парламента и да отстъпи мястото си на следващия от старозагорската листа. Но земеделецът отказа. Съответно от БСП му резнаха частта от субсидията, която му се полагаше като коалиционен партньор и народен представител.

Така Спас Панчев стана вторият независим депутат в 44-ото Народно събрание след Ангел Исаев, който беше отстранен от парламентарната група на ДПС още в първия работен ден на сегашния парламент. Причината беше, че е спечелил мястото си от Бургаския район с преференции и не пожела да го освободи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във