Банкеръ Weekly

Общество и политика

Парламентът единодушно подкрепи ветото на Радев

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов прочете мотивите на президента.

След дълги дебати парламентът прие ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за приватизационен и следприватизационен контрол. Депутатите се съобразиха с аргументите на държавния глава и гласуваха против текстовете, които той върна за повторно разглеждане. В президентските мотиви се посочваше, че така направените изменения ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото. Подкрепиха ги 185 народни представители, а двама се въздържаха.

Спорните корекции бяха направени на 18 юли, а конкретен повод за общественото недоволство стана текст, предвиждащ специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от пет години. Според анализатори така на Кирил Домусчиев се спестяваше дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение. Предвидените промени доведоха и до политически трусове в управляващото мнозинство.

"Удовлетворени сме от факта, че голяма част от мотивите на ветото съвпадат изцяло с изложените от нас аргументи в пленарната зала при приемането на посочените норми", заяви народният представител от НФСБ Борис Ячев по време на дебатите. От партията похвалиха бързата реакция на държавния глава и намират за правилно и отговорно решението на коалиционните си партньори от ГЕРБ да променят позицията си, което да доведе до отпадането на спорните параграфи.

Действията на президента бяха приветствани и от "БСП за България". "Тези параграфи категорично и крещящо противоречат на обществения интерес", заяви Румен Гечев. Според него направените спорни промени не са целели облагодетелстването само на една фирма, а и на десетки други, с което е възможно на българската икономика да бъдат нанесени щети за стотици милиони левове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във