Банкеръ Weekly

Общество и политика

Отново фалстарт на делото за атентата в "Сарафово"

Прокурор Чапкънова не знае кога процесът ще започне, защото трудно се призовават израелските свидетели.

Делото за атентата на летище "Сарфово" не започна, като Специализираният наказателен съд за втори път не му даде ход. Както на предишното заседание, и сега процесът се препъна заради нередовно призованите свидетели от Израел. Оказа се, че пострадалите не са били запознати с правата, дадени им от българското законодателство. Според закона те имат право да участват в процеса и да предявят граждански искове.

Пострадалите бяха представлявани пред съда от израелския адвокат Яков Ранд. Защитата обаче не успя да представи пред съда гражданските искове на клиентите си, тъй като не беше подготвен. Това принуди магистратите да го предупреди, че не е редно наказателното производство да се бави заради исковете.

Стана ясно също така, че българските власти пак не са успели да се свържат с някои от пострадалите при атентата израелци, тъй като телефоните им били непълни или погрешни. Общо 44 са израелските граждани, които по закон могат да получат обезщетения за загиналите си близки.

Наблюдаващият прокурор Калина Чапкънова призна, че е трудно да бъдат призовани пострадалите свидетели. Делото ще тръгне, но прогноза - кога точно ще се случи, няма кой да направи, обяви тя.

Освен липса на свидетели няма ги и двамата обвиняеми Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фара. Терористите се издирват от Интерпол с червена бюлетина. Следващата дата за старт на процеса е 12 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във