Банкеръ Daily

Общество и политика

Отбелязваме 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Отбелязваме 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Годишнината ще бъде отбелязана на връх Бузлуджа. Честването ще се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Програмата започва в 9,30 часа с поднасяне на венци и цветя на барелефа на Стефан Караджа и ще продължи в подножието на старопланинския връх, съобщи за радио Стара Загора директорът на Национален парк музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов:

"Всички присъстващи ще могат да видят за пореден път впечатляващата възстановка на последното сражение на четата на Хаджи Димитър. което ще бъде организирано от Национално дружество Традиция. Тази година участниците във възстановката символично ще бъдат 150 на брой и има един нов момент - в 12,30 на връх Бузлуджа трябва да започне един народен събор - "Балканът пее хайдушка песен", на който акцент трябва да се даде именно на патриотичните и възрожденски песни."

По случай годишнината ще бъде валидирана юбилейна пощенска карта, издадена от Министерство на транспорта, за което ще бъде разкрита временна пощенска станция на върха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във