Банкеръ Daily

Общество и политика

Отбелязваме 145 години от гибелта на Левски

Тази вечер в Карлово ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски с възпоменателна церемония, съобщи БНР. 

Събитията по повод годишнината ще започнат в Ловеч със заря проверка и гражданско поклонение. В храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Тържествената заря проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния  ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. 

С военен ритуал във Велико Търново днес ще бъде отбелязана годишнината. В центъра на честването ще бъдат децата от клуб "Млад възрожденец". Пред паметника на Васил Левски те ще представят от 11 часа литературно-музикалната композиция "Поклон, Апостоле". Слово ще произнесе Васил Василев - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски". В музеите "Затвор" и "Възраждане и Учредително събрание" могат да бъдат видени лични вещи на Левски, двата печата на Българския революционен комитет и дяконския орар на Апостола. 

По повод годишнината Националният военноисторически музей в София ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски - вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена от 10.30 ч и от 14.00 ч в киносалона на музея. Програмата е подходяща за деца между 7 и 17-годишна възраст.

В деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата - 19 февруари, музеят ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във