Банкеръ Weekly

Общество и политика

Останахме без "Почтен магистрат"

Екатерина Захариева

Министерството на правосъдието се отказа от идеята да връчва награда "Почтен магистрат" заради малкия брой номинирани за нея.

Предложението бе на министър Екатерина Захариева. Тя го лансира публично на тържеството по повод Деня на конституцията и юриста във Велико Търново. Намерението й обаче съвсем не допадна на бранша и той я бойкотира с мотива, че всички магистрати по презумпция трябва да са почтени и няма как един да е по-почтен от всички останали. В крайна сметка за близо четирите месеца, в които призът битуваше в публичното пространство, се появиха само пет номинации: на прокурора Станимир Димитров от СГП, на съдията от Пловдивския апелативен съд Севдалин Божиков, на прокурора от ВКП Божидар Джамбазов, на прокурора от Елхово Тодор Куюмджиев и на съдия Павлина Панова - заместник-председател на ВКС.

В съобщението, с което от правосъдното министерство обявиха, че се отказват от връчването на наградата, беше припомнено изследването на Българския институт за правни инициативи, представено през седмицата. От него става ясно, че две-трети от прокурорите и повече от половината от съдиите са на мнение, че в йерархията на съдебната система съвсем не израстват хората, които най-много заслужават това - заради професионалните и моралните си качества. А точно тази бе целта на отличието - да се наградят магистрати, които са уважавани, достойни, допринасят с конкретните си действия за развиване и утвърждаване на конституционните права на гражданите, защитават правата на човека, утвърждават върховенството на правото, актовете им са обосновани и съобразени с достиженията на правната наука в съответната област. Но не би. Така си и останахме без "почтен магистрат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във