Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оспорват скъпите винетки в съда

Шофьор от София атакува поскъпването на винетките пред Върховния административен съд. Водачът Николай Филев е оспорил постановлението на Министерския съвет от ноември 2015-а, с което бяха приети новите, чувствително по-високи такси за ползване на републиканската пътна мрежа.

Основният аргумент, с който Филев атакува в съда решението на кабинета, е, че то е взето в нарушение на закона: при липса на мотиви и без  оповестяване и обществено обсъждане на подготвяните промени. Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, според която единствената причина за поскъпването е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008-а, други мотиви за това поскъпване няма, пише в жалбата си Николай Филев.

Да припомним, че цената на годишната винетка за водачите любители бе повишена с 45% - до 97 лева. Постановлението на правителството беше прието с протести и масови изяви на недоволство от шофьорите в цялата страна. Само че премиерът и министрите този път не се огънаха и по-високите цени за ползването на пътищата не бяха изменени. Така на хората им остана един-единствен способ, с който да атакуват винетките: чрез обжалване в съда.

Делото, заведено от Филев,  е на доклад на съдия Мадлен Петрова. Другите две съдийки в тричленния състав на Върховния административен съд са Маруся Димитрова и Светлозара Анчева. Но с определение от 22 декември то е оставено без движение, защото не са внесени дължимите държавни такси: 10 лв. за разглеждането му и 20 лв. за публикуване на обява в "Държавен вестник", което е задължително при оспорване на нормативен акт. Съдът е дал седем дни срок на Филев да внесе парите. Той ще започне да тече не от датата на съдебното определение, а от уведомяването на жалбоподателя. Кога ще стане това обаче никой не може да гарантира, особено в дните около Коледа и Нова година.

Междувременно съдът е отказал да спре действието на наредбата и продажбата на новите винетки, докато тече оспорването на постановлението.  "Посочено е, че спирането се налага поради изключително високия обществен интерес и високата степен на вероятност от настъпване на значителни и труднопоправими вреди за неограничен кръг субекти. Но искането не е подкрепено с каквито и да било конкретни твърдения и доказателства за вероятността от настъпването на тези значителни или труднопоправими вреди", казва тричленният състав на ВАС.

Ако таксата за делото не бъде внесена в срок, то ще бъде прекратено. Но по-интересното е какво ще се случи, ако до разглеждане все пак се стигне и ако съдът наистина намери, че постановлението на кабинета е прието при съществени нарушения на процедурите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във