Банкеръ Daily

Общество и политика

Основната депутатска заплата става 3540 лева

Основната депутатска заплата се увеличава до 3540 лева. Досега базовото месечно възнаграждение на парламентаристите беше 3243 лева. Увеличението се получава благодарение методиката, по която се изчислява. Според нея депутатската заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор през последния месец на всяко тримесечие. Данните на НСИ показват, че през декември 2017 г. средната работна заплата в обществения сектор е достигнала 1180 лева.

Председателят на парламента получава 55% над заплатата на редовия депутат. Неговите заместници взимат 45% над заплатата на "обикновения" народен представител. На депутатите, попаднали в съставите на парламентарните комисии, е отредено 15% увеличение. Но редица законотворци участват в две комисии.

Заплатите на министрите, премиера и президента също зависят от средната заплата в обществения сектор. Основната заплата на Бойко Борисов става 5487 лева, а на министрите му - 4602 лева.

За втория управленски ешелон в изпълнителната власт също има увеличение, тъй като. Наскоро правителството промени методиката, с която се определят размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите. Те вече получават 85% от основната месечна заплата на министър, а с новото увеличение и техните доходи нарастват пропорционално - до 3911 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във