Банкеръ Weekly

Общество и политика

Опитомяването на Марешки

Странно е поведението на аптечния бос Веселин Марешки и депутатите му в Народното събрание през последните седмици. След парламентарната ваканция опозиционният ентусиазъм на партия "Воля" сякаш се поизпари. Точно преди лятната отпуска по искане на главния прокурор Марешки и още двама от парламентарната му група останаха без депутатски имунитети, а срещу бизнесмена бяха подновени две дела - едното за побой на общински съветник от Варна, а другото за изнудване и заплахи срещу собственици на аптеки. Тези предупреждения към непокорния бизнесмен бяха отговор на това, че народните представители от "Воля" гласуваха за оставката на председателя на парламента и Димитър Главчев оцеля едва с четири гласа на поста си.

От септември насам депутатите на Марешки послушно гласуват с управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Така те се обявиха срещу оставката на Делян Добрев и той остана в Народното събрание. Подкрепиха на първо четене внесения от Министерския съвет бюджет за 2018-а, както и тези на Държавното обществено осигуряване и НЗОК. И като капак отказаха да се включат в готвения от БСП и ДПС вот на недоверие на правителството. Въпреки че през септември Марешки изяви готовност "Воля" да иницира и да внесе такъв. Сега мотивът за отказ е, че вотът много е закъснял, големите корупционни скандали за шуробаджанащината, "Суджукгейт" и НДК, както и изборът на членове на ВСС са отшумели, а пък и не било подходящо да е точно преди Коледните празници и на прага на българското председателство на Съвета на Европа.

Успя ли ГЕРБ да опитоми Марешки и парламентарната група на "Воля"? По всичко изглежда, че да. Обратът в поведението на нейния лидер може да е ключов. Така той дава сигурност на кабинета, ако някоя от националистическите партии в "Обединени патриоти" реши да мине в опозиция. Според наблюдателите като най-рискова такава се счита НФСБ на Валери Симеонов. Тоест ГЕРБ се подсигуряват срещу повторение на "сценария" с Реформаторския блок.

Самият Веселин Марешки обаче има интерес правителството да не пада. Първо, използвайки ожесточените скандали между управляващи и опозиция, той вдига цената на партията си и нейната парламентарна група. Ако се прилепи към парламентарното мнозинство, ще осигури комфорт на властта. Ако пък застане на страната на опозицията, ще й създаде нестабилност и несигурност.  С други думи, Марешки се опитва да стане новия балансьор и да печели от създалата се ситуация.

Но така или иначе той има поне три причини да крепи това управление. Първата, както казахме, е това, че яде политически пердах за назидание и за да си опича акъла. Между другото, това е запазен похват на ГЕРБ към партньорите и полупартньорите им - с едната ръка да удрят, с другата да галят. Политиката на "тоягата и моркова" наблюдавахме и към РЗС на Яне Янев през първия мандат на Бойко Борисов. Така постъпиха  и с БДЦ и депутатите, които Николай Бареков вкара в парламента при второто управление на Борисов. Такава беше тактиката и с Реформаторския блок, който успяха да разцепят и да владеят, разбира се. Дори "Атака" стана жертва на този подход в 41-ото Народно събрание.

Такъв беше замисълът и за "Воля" - тя да бъде резервоар за напазарувани в полза на ГЕРБ депутати. Но разцепление не можа да се получи, защото се оказа, че Марешки владее групата си. Неслучайно той състави депутатските листи на "Воля" от близки и роднини, за да бъде сигурен в тяхната лоялност.  Затова трябваше да се прибегне до притискане на лидера, тъй като той задава политиката и поведението на парламентарната група. Така тя се превърна в една политически опитомена група. А привличайки "Воля" към управляващите, ГЕРБ постига и още една цел - да покаже, че има по-широка подкрепа в парламента, а опозиционната БСП е изолирана. ДПС, както знаем, е полуопозиция и често дава рамо на Бойко-Борисовата партия при трудни ситуации.  

И не на последно място, Марешки и партията му нямат полза да правят резки движения и да клатят властта, тъй като според социологическите проучвания електоралното им присъствие е рязко намаляло. И ако днес се проведат парламентарни избори, "Воля" няма да прескочи прага за влизане в Народното събрание. Така че аптечният бос няма на какво да разчита освен на това правителство да изкара мандата си или поне да се задържи възможно най-дълго. И никак не е случайно казаното от Веселин Марешки след неуспешните преговори с БСП на 9 ноември за вота на недоверие. Той даде да се разбере, че кабинетът "Борисов 3" следва да остане на власт поне до евроизборите, които трябва да са през пролетта на 2019 година.

"Лично ние считаме, че ако няма някакви тежки корупционни скандали, някаква друга дейност, извършена от правителството, която да провокира такива избори, ние считаме, че тези избори могат да бъдат най-рано след евроизборите, които ще покажат нагласите в обществото - одобряват ли тази политика на това правителство, или искат други формации да вземат властта. И всъщност вотът е там - ако ГЕРБ спечелят отново, няма да има на какво основание да се искат предсрочни избори. Но ако има по-голяма подкрепа за опозиционните партии, тогава, естествено, трябва да се иска оставка и да се върви към нови избори", коментира Марешки. Той изтъкна и друг мотив за неподкрепа на готвения вот на недоверие на правителството. По думите му така неговата формация ще се разграничи от всички, които са управлявали България през последните години. Ще бъде опозиция на статуквото, представлявано от ГЕРБ, БСП и ДПС. "Много е вероятно ние да гласуваме "въздържал се" на този вот. По този начин показваме още веднъж разграничаването си от всички тези формации, които са управлявали България през всичките тези години", обясни Марешки. Според него БСП и ГЕРБ разигравали театър, че са си алтернатива един на друг. Това правели и националистите и ДПС.

Някои от анализатоирте смятат, че промяната в поведението на Марешки и "Воля" се дължи и на някакво обещание, дадено от ГЕРБ. Самият бизнесмен направи изказване, от което може да се предположи, че едва ли не, макар и неофициално, "Воля" влиза в управляващото мнозинство.

"Нашата идея обаче е, че има нужда от промяна. Тази промяна изисква друго парламентарно мнозинство. Така че ние, естествено, ако сме управляващи, ако бяхме получили голяма подкрепа, виждате как са цените на горивата, така щеше да бъде в цялата страна. Ние щяхме да направим революционни промени и в здравеопазване, и в образование, и във всичко. Но в ситуацията, в която сме, ние единственото, което можем, е да бъдем прожектор и да напомняме за обещанията, които са дали парламентарно управляващите партии", обясни витиевато Веселин Марешки и допълни, че парламентарната му група ще подкрепя и малкото, което правителството прави и "все пак отпуска на различни слоеве от населението на България".

Друга част от наблюдателите на политическите процеси пък смятат, че е възможно Марешки вече да мисли за бъдещето си извън парламента, тъй като партията му, която така и си остана без ясна физиономия, повече няма да влезе в сградата с надпис "Съединението прави силата". И се опитва да осигури спокойствие за бизнеса си, като не създава сериозни проблеми на сега управляващото мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във