Банкеръ Weekly

Общество и политика

Омбудсманът предлага оставка срещу приет закон

Омбудсманът Мая Манолова обяви в четвъртък (21 юни), че ще подаде оставка, ако подготвеният от нея законопроект  за личната помощ  бъде приет в спешен порядък от Народното събрание. Тя предложи "успокоителен бартер"  на всички, които по думите й са разтревожени от високия й обществен рейтинг,  да приемат освен това и законопроектите, зад които уж застават - за хората с увреждания и за социалните услуги, за личния фалит и за свръхправомощията на банките, като в замяна ще освободи поста на национален обществен посредник предсрочно. 

Повод за заявеното намерение на Манолова е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ. Той не получи подкрепа и от национално представените организации на хората с увреждания, от финансовото министерство, от синдикатите и от бизнеса. Причината е, че според тях проектът не защитава интересите на всички хора с увреждания.

"Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който, образно казано, ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките в системата за хората с увреждания ще бъде запазено", обясни Мая Манолова. Тя визира президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който в сряда (20 юни) избухна срещу протестиращите майки на деца с увреждания и ги призова да "спрат да разхождат тия нещастни деца по улиците" и да се засрамят.

Омбудсманът подчерта, че в "политиките уж за защита на хората с увреждания" се наливат 169 млн. лв. за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души. "Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души - пет пъти повече, при това не за 2 часа, както е сега, а според потребностите", каза още Манолова.

Тя бе категорична, че статуквото, което се подкрепя от националния съвет на хората с увреждания, е дискриминационно.

Общественият защитник се зарече, че няма да позволи да се правят опити за внушения, че този наистина разтърсващ всеки човек протест на майки с деца с увреждания може да бъде употребен за нечии цели. Тя подчерта това, за да парира вече тръгналите слухове, че възнамерява да се кандидатира за кмет на София на местните избори догодина или че ще оглави бъдеща партия на шоумена Слави Трифонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във