Банкеръ Weekly

Общество и политика

Омбудсман експрес

Общественият защитник Мая Манолова слезе от служебната кола на НСО и занапред с влак и рейс ще обикаля страната, за да се среща с гражданите и да регистрира техните сигнали. До тази, меко казано, странна ситуация се стигна, след като правителството лиши Манолова от служебен превоз под претекст, че ще икономисват пари от бюджета на службата за охрана.

Омбудсманът не се смути особено от промените, които влизат в сила от Нова година и предварително се отказа от услугите на НСО. През седмицата тя отиде първо до Стара Загора с автобус, а после до Варна с влак. "Единственото, което ме притеснява, е медийният интерес. Хиляди хора пътуват с обществен транспорт. Мисля, че сега е време и политиците да се замислим, защото да се пътува в обществения транспорт, не е страшно", заяви Манолова на тръгване към морската столица. Тя събра 117 жалби в три папки за близо 8 часа в импровизираната мобилна приемна във влака.

Трудно е да се каже защо кабинетът точно сега предприе този ход. За последно Мая Манолова влезе в пререкание с властта по повод проектобюджета на здравната каса. Общественият защитник разкритикува текстовете, тъй като те превръщали Министерския съвет и Народното събрание в помощни органи на новата Агенция по медицински надзор по отношение на лицензирането на нови болници или на нови отделения в съществуващите. 

Продължава обаче усилено да се спекулира, че омбудсманът ще се върне в активната политика и някои наблюдатели смятат, че номерът на правителството е продиктуван от евентуална нейна кандидатура за кмет на София. Спекулациите бяха подхранени с информацията, че Манолова е сменила адресната си регистрация от Кюстендил в столичния район "Лозенец". Тя засега отказва да разкрие плановете си, обещавайки да обяви публично, когато реши дали и за какво ще се кандидатира.

Всъщност - ако приказките за бъдещите й намерения се потвърдят, решението на правителството за нейния служебен автомобил ще се окаже по-скоро грешно. Мая Манолова се ползва със сериозно обществено одобрение. Последните данни на социолозите от "Тренд" показват, че рейтингът й е съизмерим с този на президента Румен Радев, докато нито един от представителите на управляващите не е в по-добра позиция. Дори премиерът Бойко Борисов. И след сегашния случай няма да е изненада, ако одобрението към нея нарасне още повече. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във