Банкеръ Daily

Общество и политика

Окончателно: Парламентът отменя мораториума за нови лекарства

Парламентът ще отмени мораториума за нови лекарства с актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това ще се случи на редовното пленарно заседание в четвъртък (20 декември). Решението е взето на председателски съвет с консенсус между ръководителите на всички парламентарни групи 

"Мога да заявя категорично, че първоначално наложеният мораториум нямаше да остави нито един пациент без лечение. Целта на тази мярка беше да спре източването на финансови ресурси от Здравната каса. Въпреки това, нямаше как да допуснем определени политически партии да продължават да се заиграват със страховете на хората и с отмяната на Параграф 6 искаме да спрем спекулациите и грешните внушения в обществото", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

"Много сме щастливи заради пациентите, че нашето предложение за актуализация на бюджета на НЗОК  и отпадането на мораториума върху лекарствата, бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи. Една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение и надежда за живот. Внесохме това предложение от името на „БСП за България“ още вчера. Няма нужда от спор кой пръв и кой втори. Тук важното е здравето на българите и сме щастливи, че с тази поправка ще го гарантираме", обяви на свой ред председателката на БСП Корнелия Нинова в съобщение до медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във