Банкеръ Daily

Общество и политика

Около 600 лв. взема редови служител с висше образование в НИМХ

Над 85% от учените категорично искат да останат в Националния институт по метеорология и хидрология, а 15% се колебаят. Само 2% са решили да останат в БАН, това са 3-4 души. Това обяви директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов пред Би Ти Ви. 

След протести и среща в Министерски съвет вчера стана ясно, че НИМХ ще бъде изваден от структурата на Академията. Обсъден е вариант учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да бъдат към НИМХ или в БАН. 

"В момента, макар и с ниски заплати, ние сме осигурили заплатите на хората до края на годината, но поради това останахме без средства за дейност. Заплатата на един редови служител с висше образование е 575 лв. При нас получават и допълнително възнаграждение от порядъка на 20% от минималната работна заплата заради това, че извършват допълнителни дейности, които са извън неговите задължения по длъжностна характеристика”, обясни Бързанов. 

„В най-добрия случай в края на месеца получават около 600 – 620 лв. в джоба си”, обобщи директорът на НИМХ. По думите му хората със средно образование вземат по-ниска заплата, а професорите получават около 850 лв.

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести от началото на август и заплахата синоптиците да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране.

Вчера с освирквания с вувузели десетки служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест пред сградата на Българската академия на науките. Синоптиците настояват институцията да се извади от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката като самостоятелна научна организация.

"Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата ѝ ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на Института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. Само напомняме, че всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от Българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН", казват синоптиците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във