Банкеръ Weekly

Общество и политика

Оградата с Турция пак разбуни духовете

Прословутата телена ограда на българо-турската граница отново стана повод за разправия в парламента в четвъртък (6 декември).  Народният представител от БСП Николай Цонков съобщи, че заграждението е паднало, и показа снимки, които е публикувал в социалната мрежа Фейсбук. Кадрите са от 4 декември. Падналата ограда е на 12 км от Малко Търново, в местността Дълбокия дол. На снимката се вижда и паднала стълба. Предполага се, че тя е използвана при нелегалното преминаване на хора през границата. Фотосите били изпратени на депутата от местни жители. Цонков обяви, че смята да се обърне и към областния управител на Бургас, тъй като вече имало сигнал в прокуратурата.

В защита на граничното съоръжение застана лидерът на НФСБ  Валери Симеонов. Той уточни, че става дума за участък от около 30-40 метра край Малко Търново, който се намира на силно пресечен терен.

"По възстановяването на оградата вече се работи", съобщи Симеонов в кулоарите на Народното събрание. Той обясни, че пороят на 28 ноември станал причината на другия ден наноси от чакъл и вода да се изсипят на това място и да съборят съоръжението.

"Оградата не е направена около "Александър Невски", на жълтите павета. Така ще бъде и занапред, не мога да гарантирам, че пак няма да се случи", отбеляза бившият вицепремиер.

Симеонов обаче успокои, че вече всекидневно се прави обход от специално назначени служители, които при проблем веднага докладват. За да омаловажи случилото се, което било подвластно изцяло на природната стихия, депутатът показа на таблета си снимки от Одринско, където водата заляла къщи и улици по същото време, когато паднало и съоръжението по нашата граница.

Оградата по българо-турската граница беше гордостта на Валери Симеонов в битността му на вицепремиер. Заради сигнали на лявата депутатка Елена Йончева - че тя е некачествено построена, макар и прекалено скъпа, както и заради заснет от нея филм как мигранти преминават със стълба, парламентарното мнозинство криминализира приближаването до оградата и я обяви за стратегически обект от значение за националната сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във