Банкеръ Weekly

Общество и политика

Обама започна битка срещу безработицата

Президентът на САЩ Барак Обама, който трябва да се бори за нов мандат на изборите в края на 2012-а, свика обща сесия на Конгреса на 8 септември, за да изложи предложенията си за стимулиране на растежа и за създаването на работни места. В писмо до говорителя на Камарата на представителите Джон Бонер Обама писал, че нацията е изправена пред безпрецедентни икономически предизвикателства. Планът му за заетостта в размер на 447 млрд. щ. долара, пък уязви тежко републиканските предписания за данъчни намаления.


В Конгреса Обама поиска шест пъти от законодателите да задействат незабавно плана, който ще увеличи разходите за инфраструктура, ще ограничи текучеството сред учителите и ще намали наполовина данъците, които работниците и собствениците на дребен бизнес плащат по трудовите договори.


Пакетът от мерки включва 105 млрд. щ. долара, с които да се модернизират училища - за транспортни проекти и за рехабилитация на свободни недвижими имоти. Ефектът от тези разходи ще се почувства по-скоро през 2012-а и през 2013-а, споделил пред репортери пожелал анонимност официален представител на президентската администрация. Правителствени експерти са пресметнали, че 35 млрд. долара пряка помощ за щатските и местните управи ще запази местата на 280 хил. учители.


Крайъгълният камък на програмата е намалението на данъците по трудовите договори, които се отнасят за първите получени 106 800 щ. долара и са разпределени поравно между работодатели и служители. Обама иска да намали дела, плащан от работниците от 6.2% в момента на 3.1% през 2012-а. Тази ставка бе понижена с 2% през миналата година и срокът на облекчението изтича на 31 декември.


Бизнесът ще получи същото 3.1-процентно снижение на данъците, които плаща за първите 5 млн. щ. долара за трудови възнаграждения - таван, който насочва облагите към по-дребните фирми. Планът на правителството включва и допълнителни данъчни кредити за наемане на ветерани и на лица, които са били без работа повече от шест месеца. Администрацията иска също да бъде обявена за незаконна всяка дискриминация на работодателите срещу безработни кандидати за работа.


Сред мерките, насочени към дългосрочната безработица, Обама предлага да се гласуват правомощия на щатските власти да плащат обезщетения на лица, които са били безработни повече от шест месеца, докато се обучават за нови дейности във фирми без никакви разходи за работодателите за срок от осем седмици. На второ място, Щатите да могат да използват пари от застрахователните фондове за безработица за попълване на надниците на онези служители, чиито работни часове са били намалени, вместо да бъдат уволнени, както и за хората над 50 години, които се съгласят да заемат по-ниско платена работа, след като са били съкратени.


Няколко часа преди гастрола на Обама пред Конгреса управителят на Федералния резерв Бен Бърнанке заяви, че банковите парични стратези ще обсъдят на следващото си заседание на 20 и 21 септември инструментите, които могат да използват за постигане на по-силно икономическо възстановяване в контекста на ценова стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във