Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нов спор на "Дондуков" за изтребителите

Румен Радев

След кратка пауза президентската институция и изпълнителната власт подновиха спора си за придобиването на нови бойни изтребители за българската авиация. В четвъртък (23 август) президентът Румен Радев разкритикува скорошното посещение в САЩ на делегация от Министерството на отбраната. "В държави, в които има равнопоставеност, при искане на оферти за придобиване на самолет  се спират всякакви срещи, посещения и договорки", посочи Радев, отбелязвайки също така, че визитата в Щатите е решение на военното ведомство и не е съгласувана с него. 

Задочно му отговори заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който всъщност водеше  делегацията, посетила САЩ. Според Запрянов страната ни няма как да повлияе на държавите, които ще изпратят оферти за самолетите. "Проведохме среща, на която те задаваха въпроси, а ние отговаряхме. Бяхме поканени за военнотехнически консултации. Такива покани можем да получим не само от САЩ, но и от всички други държави. И ние винаги ще откликнем позитивно. Целта е те да разберат нашите изисквания, ясно да заявим какви са те", обясни заместник-министърът.

Той подчерта, че подобни срещи помагат на държавите доставчици по-бързо да подготвят офертите си. По думите му, няма как при посещението в Съединените щати да има нещо непрозрачно, тъй като предложенията за изтребителите трябва да бъдат одобрени от правителството и от Народното събрание. 

На друго мнение обаче е главният секретар в администрацията на президента Димитър Стоянов, който намекна, че подобни срещи може да предопределят избора на държавата, която да достави изтребителите.

Засега се знае, че писма с искания за предложение са изпратени до САЩ, до Италия, Швеция и Израел. 

Процедурата по закупуването на самолети за ВВС е разделена на два етапа. В първия военното ведомство иска да купи минимум осем  изтребителя за 1.8 млрд. лв. (с ДДС), а във втория поне още толкова - чрез сключването на нов договор. В рамките на този проект кабинетът е пресметнал и придобиването на летателни апарати, средства за наземно обслужване, за обучение на летците и първоначалната интегрирана логистична поддръжка. Според примерната схема първите три години ще се плащат по 100 млн. лв., а след това вноските постепенно ще се увеличават. 

Проектът бе одобрен от Народното събрание през юни. Покупката бе подкрепена от всички парламентарно  представени партии, с изключение на "Воля". Изборът в крайна сметка ще бъде направен от правителството и върнат за ратификация в парламента. Но оттук нататък гласуванията изглеждат по-скоро формални. 

Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък е възможно договорите с бъдещите доставчици да бъдат сключени в края на тази или началото на следващата година. България трябва да получи първите изтребители до 72 месеца от датата на сключване на договора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във