Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова се опитва да стане левия Орбан

Две знакови прояви на лидера на БСП Корнелия Нинова в края на миналата година ясно показаха в какво русло тя смята да води партията, а и държавата, ако й се отдаде тази възможност.

В последните два дни на ноември Нинова участва в регионална среща на лидерите на леви  партии от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия. Към тях се присъедини и Хърватска. Обсъдените теми не бяха случайни - европейската прокуратура, предстоящите европейски избори, миграция и граничен контрол, кохезия и многогодишната финансова рамка на ЕС 2021- 2027-а. Това всъщност беше втората среща, на която Нинова е поканена. Първата - във формат четирите "вишеградски" партии плюс БСП, се проведе шест месеца по-рано в Словакия и приключи с обща декларация. 

На 7 декември пък Сергей Станишев беше избран за председател на ПЕС за трети мандат. На конгреса на европейските социалисти в столицата на Португалия Лисабон той беше единственият кандидат. Българската делегация от 10 души също гласува за него, но в отсъствието на Нинова. В последния момент тя отказа да присъства на форума с обяснението, че там ще се гласува резолюция, призоваваща към приемането на Истанбулската конвенция - нещо, срещу което соцлидерката се бори от началото на миналата година. В тази своя борба надмина дори националистическите партии като ВМРО и "Атака".

Освен това Нинова се обяви против налагането на санкция на Унгария, която може да доведе страната до загуба на правото й на глас в Съвета на Европейския съюз. Според нея това е грешка и още една стъпка към разделението в Европа. Така тя се размина с председателя на ПЕС Станишев и по тази линия  освен за Истанбулската конвенция.

Нинова защити премиера Виктор Орбан от критиките на Брюксел за корупцията, свободата на словото и политиката му към мигрантите. Според председателката на БСП Унгария съвсем не е най-корумпираната и най-лишената от свобода на словото, но тези два критерия се изваждат напред, за да се замаскират другите - Истанбулската конвенция и джендър идеологията, срещу която се обявяват унгарците, както и политиката им по миграцията. По думите й те биват наказвани заради собствената им национална позиция. "Смятам, че политиката им е правилна, защото по тези две теми, по които имам същото мнение като тях - против Истанбулската конвенция и против това отношение към мигрантите, което елитът на Европа демонстрира през последните години, а то е - елате всички, законни и незаконни - елате, ние ще ви осигурим равни права", категорична беше Корнелия Нинова и призова и премиера Бойко Борисов да подкрепи Орбан.

Последователно и методично Нинова налага националистическа реторика в позициите и документите на социалистическата партия. Набляга се и на консервативните ценности, на традиционното, на националния интерес, на загрижеността към семейството, децата и т.н. С други думи, още от началото на миналата година тя изземва територии и лексиката на патриотичните формации, опитвайки се да привлече и част от електората им, докато те се карат в малката коалиция. Според някои наблюдатели социалистката се опитва да яхне популистката, ксенофобска вълна, заляла Стария континент, и в частност - България. С това от БСП се надяват да се възползват от кризата на "Обединени патриоти", още повече  че последните социологически изследвания показват, че  ако изборите бяха днес, трите парти в коалицията биха получили около 4-5% от гласовете. Почвата обаче е все така благодатна за идеите, които ги доведоха в коридорите на властта. Политологът Петър Чолаков смята, че БСП иска и нещо повече - да настигне, а защо не и да задмине  своя основен конкурент ГЕРБ, който също флиртува с темите за опасността от мигрантите, "православната реторика", патриотизъма и прочее.

Факт е, че българите харесват Виктор Орбан и всеки политик ще спечели, ако се прави на него, изтъкват пък други наблюдатели на политическите процеси. Тезата на социолога Андрей Райчев е, че "С "Визия за България" Корнелия Нинова иска да стане българския Орбан. Тя иска да покаже, че е "за" България в Европа и за Европа, но за друга Европа". Соцлидерката с всички сили се опитва да отхвърли внушенията, които бяха направени на последните парламентарни избори, че ще вади страната от Европейския съюз и НАТО. Затова всячески се стреми да демонстрира, че - да, мястото на България е в ЕС и тя трябва да е лоялен съюзник, но да има свой глас, да защитава интереса си, да има ярко присъствие, а не безропотно да се съгласява с всичко.

 Коментирайки проекта на левицата "Визия за България", Райчев отбелязва също, че с него Нинова "вдига знамето на протекционизма", но бърка, като тръгва по посока на българския Орбан. Според него има две фундаментални причини, поради които нашата страна не може да следва Вишеградската четворка. Първата е мигрантите. Полша, Чехия, Унгария и Словакия казват: "Дръжте бежанците там, където пристигат." А това е много вредно за България, защото те пристигат у нас. "Затова трябва да следваме граничните държави и да казваме: извинявайте, бежанците идват в Европа, а не в България. Ако обичате, скъпи европейци, да си поделим отговорността", съветва социологът. Той е убеден, че по този въпрос ние никога не можем да се разберем с Вишеградската четворка.

Второто голямо различие е в енергетиката. Тръбата, която руснаците се стремят да не минава през Украйна, влиза директно във Вишеградската четворка. А нашите стремежи са да мине през нашата територия - това е т. нар. газов хъб. Тоест  техните ползи са неизгодни за нас.   

Колкото до политолога Първан Симеонов, неговата позиция е, че Нинова не се опитва да бъде ляв Орбан, тъй като "това е битка кой да бъде ретранслатор на консервативната вълна в България". За него Патриотите са проиграли този шанс, потънали в собствените си скандали и междуличностни вражди.

Всъщност, както вече стана ясно, консервативното е модерно напоследък. И много апологети на либерализма и глобализма сега правят сложни въртеливи движения, за да се вместят в консервативната идеология. Дори ГЕРБ прави такива опити, създавайки си "параполитически" звена като Института за дясна политика и други подобни. А Нинова действа директно през партията.

Интересно е и предпазливото становище, което заеха Нинова и БСП по отношение на еврото. То е в противовес на напъните на сегашните управляващи за по-скорошно влизане в еврозоната и въвеждането на единната валута и у нас. Но социологическите проучвания показват, че хората се страхуват и соцлидерката изговаря именно тези настроения и страхове.

Има и още нещо. Явно председателката на БСП си дава сметка, че в момента левицата в цяла Европа е слаба. Консервативната вълна отнася левите партии и десницата се възползва от това. Съдейки по някои данни, при избори гласове от левицата се преливат към радикалните десни формации. И най-вероятно в БСП са на мнение, че на този етап нямат особена сметка от ПЕС. Преценили са, че не е толкова страшно, ако нямат подкрепата на европейските социалисти.

Първан Симеонов обръща внимание и че чрез проекта "Визия за България" БСП дава на хората идеология. А в цяла Европа имало търсене на "тяга". При това ГЕРБ не чертаят път, а крепят статуквото. Вярно, че въпросната идеология изглежда странно - леви идеи, консервативни ценности, артикулирани с националистическа лексика. Но пък "след Тръмп да не би всичко странно да е новото нормално?" Звучейки различно от мейнстрийма, Нинова се опитва да представи себе си като алтернатива на всичко, което имаме на терена. От друга страна обаче, това е трудна работа, когато си лидер на партия на почти 130 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във