Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова остави парламента в ръцете на ГЕРБ

За разлика от лидерката си, депутатите от БСП изобщо не са щастливи, че заплатите им ще паднат драстично заради глобите, които ще им бъдат наложи за отсъствията от залата.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова вече две години не може да овладее своята емоционалност и нетърпение, а това са качества, които не й помагат в качеството й на водач на опозицията. Точно обратното - те й пречат.

Още не започнал новият политически сезон и Нинова побърза да обяви от трибуната в пленарната зала, че депутатите от БСП напускат Народното събрание и слизат сред народа. Това решение не беше съгласувано с парламентарната група и доста от нейните колеги останаха изненадани и недоволни не само заради това, че заплатите им драстично ще намалеят заради глобите.

През юли Националният съвет на социалистическата партия одобри идейна концепция "Визия за България", като изрично беше уточнено, че този документ подлежи на обсъждане в обществото, за да бъде прецизиран и да послужи за база на предизборна платформа и управленска програма. И сега, въоръжени с тази "визия", социалистите ще тръгнат по села и паланки да пропагандират идеите си. Заради което ще зарежат работата си в парламента. Ама 20 души щели да останат... Има нещо сбъркано в тази тактика. Това значи левите да дадат картбланш на управляващото мнозинство да прави каквото си иска и да приема каквито си иска закони и поправки на закони.

Този ход на Нинова наистина намирисва доста на популизъм, защото срещите с хората може да се правят и без да се зарязва законодателната работа. Понеделник и вторник са предвидени именно за такива срещи и депутатите нямат ангажимент в пленарната зала. Освен това в петък, когато е парламентарният контрол, залата е почти празна - често пъти там могат да се видят единствено питащият народен представител, отговарящият министър и водещият на заседанието. Е, и още двама-трима, които също ще задават въпроси. А къде са останалите? Не пътуват ли към избирателните си райони, за да се срещат и разговарят с избирателите си? Ако социалистите имат толкова голямо желание да общуват с народа, могат да го правят и в събота, и в неделя. С кого ще правят срещи през седмицата, за да разясняват "визията", след като хората ще са по работните си места? Освен това левите депутати са избрани от избирателите си да работят в Народното събрание и ако не искат да го правят, да освободят местата си на тези, които ще го правят.

Горе-долу така тълкуваха нещата "червените" през 2013-2014-а, когато ГЕРБ беше в кратка опозиция и лидерът й Бойко Борисов място не можеше да си намери в парламента, та непрекъснато вкарваше и вадеше от него парламентарната група, като постоянно застрашаваше кворума. Той пък се крепеше на "златния пръст" на водача на "Атака" Волен Сидеров. На какви ли не сценки се нагледахме тогава - депутатите на Борисов гледаха заседанията на мониторите в стаята на групата, качваха се на балкона като случайно присъстващи граждани, излизаха пред сградата на Народното събрание, за да подкрепят протестиращите срещу Орешарски...

Сега Нинова усвоява тези номера, при все че БСП уж има много по-дълъг стаж като парламентарно представена партия и много добре знае и правилата, и процедурите, допустими при една парламентарна демокрация. С други думи - с народа може да се говори и без да се отсъства от работа. И не трябва да се подценяват ролята и дейността на парламента. И без това те са достатъчно принизени. В този смисъл може би щеше да е по-добре вместо да напуска опозицията, да даде пример за пълноценна работа на Народното събрание. Доколкото може, разбира се. Така или иначе, там има много работа за вършене - и в пленарната зала, и в комисиите, и на парламентарния контрол.

В една парламентарна република основното място, където се развива политическа дейност, е парламентът. Там се правят анализите и се искат отговори от управляващите за всяка конкретна ситуация - какво е свършено и какво не е.  Корнелия Нинова обаче повежда депутатите си като "хвърковата чета" из страната.

Странно или не, от две години Нинова е председател на социалистическата партия, но все повече започва да прилича по поведение, думи и дела на своя политически опонент Бойко Борисов. Че така Борисов спечели народната любов преди 10-15 години, съвсем не означава, че като му подражава, и на Нинова ще й се получи замисълът. Освен това тя така и не си извади поука от предизборната кампания през 2017-а, когато хиперактивността й и агресивното говорене през последната седмица - на фона на изведнъж смирения и умерен Борисов, й попречиха да постигне по-добър резултат на изборите. Вместо да промени нещо, председателката на БСП пренесе това емоционално и невъздържано поведение и в парламента - почти всекидневни нападки срещу ГЕРБ с краткотраен ефект. Хиперактивността, но лишена от дългосрочни хоризонти и съществени резултати, се превърна в традиционно поведение на опозицията в сегашния парламент. Затова и той не произвежда почти нищо друго освен скандали.

След като поотминаха превъзбудата и първоначалният ентусиазъм на Нинова от първия работен ден на парламента след ваканцията, в понеделник и вторник (10 и 11 септември) социалистите се събраха на семинар в луксозен СПА комплекс в с. Баня, Разложко, да бистрят стратегията и тактиката си за започналия вече политически сезон. Там идеята на лидерката на БСП беше малко "омекотена". Тя поясни, че когато има ключови промени в Народното събрание и трябва да се вземат важни решения, цялата лява парламентарна група ще бъде в залата. Иначе без 20-те дежурни по парламент  останалите ще се пръснат из държавата, като вече имало и изготвен график.

"Тръгваме на срещи и разговори в цялата страна за окончателното изготвяне на "Визия за България". Това не е партийна свада за настоящето. Държавните институции не работят, има корупция. Важно е какво следва след ГЕРБ и Патриотите", обясни Корнелия Нинова. Според нея до края на декември БСП трябва да стъпи във всяка българска община. След което ще следва обобщение по кои от тези идеи има национално съгласие. 

В село Баня Нинова предупреди съпартийците си да се готвят за избори 2 в 1, тъй като заедно с европейските избори през май догодина ще има вот и за български парламент. Че това правителство управлява лошо, се вижда все по-ясно. Но не е сигурно, че предсрочни избори ще има напролет, тъй като Бойко Борисов ще направи всичко възможно да удължи живота на кабинета си колкото се може повече чрез смени на министри, вдигане на доходи в бюджетната сфера и всевъзможни "подаръци" към протестиращи и недоволни. Ще използва всички инструменти на властта и тарикатски мурафети, а лидерката на опозицията пак бърза, нетърпелива е и се опитва да тича пред вятъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във