Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова обвини правителството, че е провалило КСНС

Председателката на БСП Корнелия Нинова обвини представителите на правителството, че са провалили Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. "Борисов закъсня с час и половина. Ключови министри като Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов изобщо не дойдоха. Важни участници в КСНС пък си тръгнаха предварително - Цветанов и Горанов", аргументира се Нинова и допълни, че "тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин".

По думите й липсва консенсус между управляващи и опозиция за антикорупционното законодателство и бъдещия орган за борба с корупцията. БСП и ГЕРБ имат различни виждания дали звеното трябва да има разследващи функции, както и кой да назначи неговия началник. БСП настояват новото антикорупционно звено да има разследващата функция, докато ГЕРБ иска функцията му да бъде превантивна. Освен това социалистите са категорични, че президентът Румен Радев трябва да назначава ръководителя на звеното, а управляващите предпочитат това да се прави от Народното събрание.

Пред участниците в КСНС антикорупционният закон на правителството е бил представен от правосъдния министър Цецка Цачева, а Нинова е презентирала този на БСП. Имало е дискусия, но когато станало време да се вземе решение, "хората се разбягали", каза социалистката.

"Премиерът Борисов даде знак за несъстоятелността на неговото управление", подчерта Корнелия Нинова, според която закъснението на министър-председателя е било бойкот на КСНС.

Нинова коментира и разпореждането на Бойко Борисов към ГЕРБ да не влиза в конфронтация с президента: "Това е поредното лицемерие. Днес им разпорежда да не споменават президента, утре от парламентарната трибуна се леят тежки обиди към президентската институция. Това е игра на доброто и лошото ченге, която доведе до провал днес. Така не се правят политики. Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или имитация."

Facebook logo
Бъдете с нас и във