Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова към Борисов: Защо мълчите пред обвиненията на западните медии?

Председателката на БСП Корнелия Нинова направи обобщение на заглавията в западните медии за българското председателство на Съвета на ЕС. И запита премиера Бойко Борисов "защо мълчите" пред тежките оценки на чуждестранните журналисти. 

"Изпратихме 2017 г. под знака на тежките оценки, дадени на България от авторитетни европейски издания. Британският вестник "Гардиън" и немският "Ди цайт" ни определиха като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава начело на председателството. Започнахме 2018 г. с негативния анализ на френския "Журнал дю Диманш", който пише: “Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде." Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС -Германия, Франция, Великобритания. Защо мълчите, г-н Борисов. Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на тези обвинения към страната ни. Сигурно няма да го направите и причината е описана в "Ди Цайт": "корумпирани, но послушни", написа Нинова в социалните мрежи.

Червената лидерка допълва, че корупцията струва 10 млрд. лева годишно, които се крадат от българската икономика, българските семейства и домакинства. 

"Корупцията е в основата на крещящята бедност и несправедливост. Но по-важно дори от външните мнения е това на българския народ, който поставя корупцията на челно място в класациите на най-тежките проблеми за живота му. Вместо правителството на Борисов да прогледне реално за този проблем, имитира действия. Приетият по Коледа антикорупционен закон е определен от авторитетно френско издание така: "направо може да ви разсмее." За европейската общественост корупцията в България все още стряска Брюксел и класира България сред трите най-корумпирани страни в Европа. Така започва българското председателство, за съжаление", коментира още Нинова.

Тя призова депутатите от управляващото мнозинство да подкрепят ветото на президента Радев върху текстовете от антикорупционния закон.

"Но още не е късно да се вземат мерки. Президентът Радев дава златен шанс на правителството и мнозинството в НС с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее. Подкрепата за ветото би било само една стъпка в правилната посока. Втората би била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие за корупцията на правителството на Борисов. Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми-бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по-надолу", казва Корнелия Нинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във