Банкеръ Daily

Общество и политика

Нинова: ГЕРБ систематично изтеглят държавата от сектор "Сигурност"

Правителствата на ГЕРБ системно, упорито и последователно изтеглят държавата от сигурността – от задължението държавата да пази границите си и да охранява народа си. Това заяви председателката на БСП Корнелия Нинова пред bTV по повод предстоящия втори вот на недоверие към правителството.

Според нея министърът на вътрешните работи Валентин Радев изобщо не си бил на мястото, но това не били основните проблеми в сигурността.

По думите й битовата престъпност расте, а обещанието, че във всяко село ще има полицай, не се е случило.

"ГЕРБ прие Закон за частната охранителна дейност и прехвърли тази охрана на народа си върху частните фирми. Там се генерират между 1.5-1.7 млрд. лв. ресурс. Миналата седмица внесоха още законодателни предложения – да се прехвърли на общините ангажиментът да създават полиция и структури, които да охраняват. Тоест големият проблем е, че те изтеглят държавата от ключови сектори, които са задължения на държавата", обясни Нинова.

Тя подчерта, че назначаването на политически фигури, които нямат нищо общо с професионализма е истинската причина, която демотивира полицаите.

Според соцлидерката БСП са готови да отидат на предсрочни избори, на които ще се борят да спечелят.

Корнелия Нинова се спря и на проблемите на хората с увреждания и продължаващите протести, като по думите й генералното решение на проблема на майките на деца с увреждания е "да имаш характер да отрежеш интересите в системата".

"Лесно е да се намерят начини да им се помогне, но трябва мъжество да отрежеш интересите на фирмите, които доставят помощните средства и печелят от това, интересите на различни  организации, които ги представляват и печелят от това. Това е разковничето", каза още Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във