Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нинова бойкотира конгреса на ПЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС в Лисабон, насрочен за 7 и 8 декември, заради подготвени резолюции, в които се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция и Пакта на ООН за миграцията. Това обяви самата тя пред журналисти в кулоарите на парламента.

Делегатите на БСП, водени от партийната й заместничка Деница Златева, ще подкрепят Сергей Станишев за трети мандат начело на европейските социалисти, но ще бъдат против резолюцията за равенство на половете и приемане на Истанбулската конвенция, тази за миграцията и пакта на ООН.

"Няма да участвам в конгреса на ПЕС. Държа да го чуете от мен първо, точно и ясно, за да няма после спекулации. Българската социалистическа партия издигнахме кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и нашите гласове на делегацията в Лисабон ще бъдат за него. Той е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори", обяви Нинова.

Тя каза още, че конгресът ще приеме резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция в националното си законодателство като "единствен начин за защита на жени от насилие".

"Позовавам се на решението на български органи, добре ги знаете. Конституционният съд се произнесе, че Истанбулската конвенция противоречи на българската конституция и се позоваваме на решение на Националния съвет на БСП. Не приемаме това. Изпратила съм писменото си възражение. То вече е депозирано до конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си", съобщи Нинова.

Лидерката на БСП изрази и позицията на партията по резолюцията за миграция, в която се предлага държавите членки да поемат солидарна отговорност за приемането на мигранти, и ако това не се случи, на такава държава да бъдат налагани финансови и икономически санкции. Социалистите у нас не я приемат, защото има решение на българския парламент по този въпрос, което задължава правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане на бежанци. Нинова обърна внимание, че в тази резолюция се казва, че трябва да се улесни достъпът на мигранти чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и др., и обясни, че БСП не приема и това предложение.

"Има и трета, т. нар. международна резолюция, в която ПЕС се солидаризира с Пакта по миграция на ООН и подкрепя напълно нещо, което също се разминава с нашата позиция", отбеляза още  Нинова. Иначе  социалистическата партия подкрепяла редица от решенията на конгреса на ПЕС, които се отнасят до "социална Европа, политика за млади хора, за зелена икономика и т.н."

Попитана дали Сергей Станишев ще води листата на БСП за евроизборите, Корнелия Нинова отговори, че това ще бъде решавано догодина.

На форума в Лисабон - освен преизбирането на Станишев, ще бъдат обсъдени и приети насоките за започващата през 2019 г. кампания за европейски избори. Конгресът  ще излъчи и общия кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Левицата първа от европейските политически семейства определи своя фаворит за изборната битка догодина.

В сбирката на европейската левица ще се включи и американският икономист Джефри Сакс.

В заседанията ще вземат участие делегати от партиите членки, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, министър-председатели, партийни лидери и активисти, представители на гражданския сектор и журналисти. Става дума за фигури като Федерика Могерини - върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Джоузеф Мускат - премиер на Малта, Педро Санчес - премиер на Испания, Антонио Коща - премиер на Португалия, Зоран Заев - премиер на Македония, и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във