Банкеръ Daily

Предложение:

НИМХ с отделен бюджет

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е типичният научен институт и протестът на служителите му беше насочен към Общото събрание на БАН заради неразбирането, с което са посрещани нуждите му, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Метеоролозите излязоха на протест в четвъртък с настояване спешно да получат 1 145 000 лева за осигуряване на дейността си до края на годината, както и за трайно решение на проблема с недофинансирането. До 9 юли парите свършват и ще започне поетапно изключване на звената, алармираха синоптиците.

Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски решението на проблема е дейността на НИМХ да бъде изведена на отделен ред в бюджета на БАН. 

"По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях", каза още Вълчев. 

"Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред", добави министърът, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати - а НИМХ има предимно оперативна дейност.

Вълчев подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във