Банкеръ Daily

Общество и политика

НИМХ и БАН подписаха споразумение

Тази сутрин е подписано споразумението между Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, Българската академия на науките /БАН/, Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, като Министерството на образованието и науката е гарант за изпълнението на споразумението. Това съобщи за БТА бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

"Няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите, тъй като от утре ще има вече назначен директор на НИМХ. Днес от НИМХ ще изпратим две кандидатури за директор на института, от които Управителният съвет на БАН ще избере една и утре вече ще има изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ", обясни проф. Брънзов.

В петък представители на спорещите страни и на синдикатите имаха 5-часова среща при образователния министър Красимир Вълчев, на която беше обсъждано предложено от профсъюзите споразумение за развод между БАН и НИМХ. То не беше подписано, тъй като акад. Юлиан Ревалски нямаше мандат от управителния съвет да парафира поне тези текстове, които засягат оперативното ръководство. Сега на практика той получи разрешение за това.

Все още под въпрос остава раздялата между БАН и НИМХ. Текстовете от споразумението, които засягат това, трябва да бъдат подписани от представител на общото събрание на БАН, а то трябва да даде мандат за това дали и какво да бъде одобрено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във