Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да допуснем Европа на различни скорости, заяви Нинова

Да не допускаме Европа на различни скорости. За тези 10 години, през които България е член на ЕС, Европа е преживяла кризи – финансова, икономическа, социална, а сега – и мигрантска. Тези кризи породиха евроскептицизъм, национализъм и поставиха европейските лидери пред изпитание и пред въпроса: „Европа на път, но накъде, днес и сега?“. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусията „Европа отново на път“.

„На нашето внимание са поставени 5 сценария за развитие, вероятно не са единствените. Сигурно има и 6-и, сигурно може и от 5-те да се направи най-добро и да се направи един нов. Но аз бих искала да изразя принципна позиция – нашата е да не допускаме Европа на различни скорости – групи държави-членки в ЕС, които да се развиват на различна скорост. Смятаме, че това не е решение на проблемите“, обяви Нинова. 

Според нея кабинетът на Бойко Борисов трябва да направи оценка на 10-годишното ни членство в ЕС.

„Предлагам ви да се направи една оценка на петте сценария, които ни се предлагат с плюсове и минуси за България и на трето място - нека започне в България национална дискусия по тези въпроси“, уточни  Нинова.

Тя призова Лиляна Павлова, която отговаря за председателството, да внесе своите приоритети за председателството.

„Ние ще дадем своите аргументи и заедно в парламента да постигнем национално съгласие за това бъдеще. Имате нашата готовност и воля в името на това Европа да остане единна“, допълни лидерът на социалистите.

Дискусията на тема Европа отново на път е посветена на предизвикателствата пред България и ЕС 10 години след приемането на страната ни в съюза, 5-те сценария за бъдещето на ЕС, приоритетите и целите на България преди и по време на председателството на Съвета на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във