Банкеръ Daily

Археолози:

Непрофесионалната реставрация погубва българското културно наследство

Културното наследство у нас все повече продължава да губи своята автентичност, предупреждава форум "Културно наследство", цитиран от БТА. От форума настояват за изграждане на стратегия за опазване на културното наследство в България. Като цяло форумът има за задача усъвършенстване на националната политика за неговото опазване в съответствие с международните документи, с принципите, методите и етиката на съвременната консервация и реставрация. 

"Масовата и ударна реставрация на редица археологически обекти, като Ларгото например, се прави в разрез с професионалните правила и нанася необратимо отражение върху културните ценности", заяви председателят на Съюза на археолозите в България Тодор Стоянов. Той допълни, че множество други уникални паметници деградират, лишени от средства за съвременна реставрация и консервация. Стоянов обясни, че организацията вече е информирала авторитетните международни организации в сферата за начина, по който се извършва реставрацията и консервацията на културно-исторически обекти.

По думите на Стоянов, Министерството на културата по смисъла на Закона за културното наследство, предвижда 500 хил. лева за планови археологически проучвания на над 200 обекта от различни периоди като праистория и Средновековие. "Средно 60-70 проекта се финансират със сумата от 6 до 14 хил. лева. На фона на това 4-6 млн. лева европейски средства се отделят за реставрацията на обекти из цялата страна, които дори не са съпоставими по значение", допълни председателят на Съюза на археолозите.

Във връзка с посочените проблеми Форумът призова за незабавен продуктивен, а не имитативен диалог с ресорните институции. От организацията подчертаха още, че до момента ведомствата отказват да дискутират проблемите с представители от форума.

Форумът е учреден през месец май тази година и представлява отворен кръг от партньори-съмишленици като страна в диалога с държавата за съхраняване на автентичността на българското културно наследство. Тази тема обединява както професионалисти в сферата на културното наследство, така и нестопански организации, граждански инициативи, академични общности, професионални и творчески организации и експерти в областта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във