Банкеръ Daily

Общество и политика

"Не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя се нуждае"

Как се разви първият ден от посещението на папа Франциск в България

С отслужване на света литургия на площад "Княз Александър Първи" приключи първият ден от визитата на папа Франциск в България. Над 7000 души изслушаха светата литургия. 

"Бъдете влюбени в Христос, живи свидетели на Евангелието във всеки ъгъл на този град. Не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя се нуждае. Светостта няма да отнеме вашата сила, живот или радост; всъщност, точно обратното, защото вие и децата на тази земя ще станете това, за което е мечтал Отец, когато ви е създал  Призвани, изненадани и изпратени от любов", призова Главата на Римокатолическата църква.

По-рано през деня Светият отец произнесе неделната молитва "Царица небесна" на площад "Свети Александър Невски".

/Целия текст на молитвата "Царица небесна" може да видите тук/

Преди това Франциск се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод 

"От името на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с "Добре дошли". Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX-ти и X-ти век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", каза в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.

От своя страна папа Франциск сподели в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана „Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: „Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна"...

"Бих искал отново да благодаря за оказания ми прием и да Ви уверя, че ще нося в сърцето си спомена за тази братска среща.Христос воскресе!", завърши словото си папа Франциск.

Приемът в Светия синод последва разговор на четири очи с президента Румен Радев. В първата си реч на българска земя папа Франциск акцентира, че България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно.

Светият отец се спря и на един от най-големите проблеми пред страната ни - демографската криза

"Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. 

 В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето.

Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище"

При кацането си в София около 10.00 часа папа Франциск бе посрещнат от премиера Бойко Борисов. Двамата проведоха среща на четири очи в продължение на около 15 минути. 

На 6 май Светият отец ще посети Раковски. Жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в 11.15 часа.

В 18.15 часа на площад "Независимост"  ще се състои събитие за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

След края на визитата си у нас папа Франциск ще отпътува за Северна Македония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във