Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАП дава 10 млн. лв. бонус на здравната каса

Глинка Комитов

Около 10 млн. лв. повече от здравни вноски ще внесе НАП в здравната каса до края на годината, съобщи управителят й д-р Глинка Комитов. Сумата е прогнозна и може да се увеличи. Комитов отбеляза, че осигурителният фонд все още не разполага с работещи механизми, за да контролира как се харчат средствата му. "Можем да проверяваме само три неща в лечебните заведения - коментира той. - Едното е дали имат изправна и работеща апаратура. Второто е документацията, където се откриват предимно неволно допуснати грешки, които не засягат бюджетите на болниците. И третото нещо е при какви условия и ред се предоставя медицинска помощ. Въпреки че сме национална каса, нямаме право да проверяваме качеството. А за всичко останало санкциите са изключително ниски и ефектът се губи".

Според Комитов депутатите имат нагласата да подкрепят законови промени в тази насока. Неговото становище е, че истинският контрол ще дойде с въвеждането на електронната здравна карта, което по план трябва да стане през март 2016-а. Шефът на здравната каса е за демонополизация на оглавяваната от него институция, въпреки че така ще си "направи харакири".

"Когато поставите на конкурентна основа какъвто и да е продукт, в случая услуга, при всички положения качеството ще бъде много по-добро и няма непрекъснато да се питаме защо наливаме толкова пари, а качеството не се променя. Ами, защото няма конкуренция. Когато касите са повече, техният контрол ще е много по-стабилен и много по-силен, отколкото в момента са възможностите на една-единствена. В този аспект със сигурност и корупцията ще бъде драстично намалена", заключи Комитов.

В същото време председателят на надзорния съвет на здравната каса Кирил Ананиев прогнозира, че дефицитът в бюджета й в края на 2015-а ще е 200 млн. лева. Към 31 май разходите за лекарства за домашно лечение са в размер на 49.8% от общите при отделяни средномесечно 54 млн. лева. Ако се спази бюджетната рамка до края на годината, остават по 39 млн. лв. на месец, а очакваният дефицит е 105 млн. лева. За онколекарства се очертава преразход от 53 млн. лева. В болничната помощ са изплащани средно на месец по 130 млн. лв. и до края на 2015-а остават по 117 млн. лв., като недостигът ще е към 110 млн. лева. Резервът на институцията ще покрие 93 млн. лв., други 10 млн. лв. са от събраните в повече вноски, но остават още около 190 млн. лв., които вероятно пак ще дойдат след бюджетна актуализация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във