Банкеръ Daily

Общество и политика

Нанков: Задължително трябва да има наказани за некачествения асфалт

Първият анализ на асфалта край Своге е показал, че е трябвало да се слагат съвсем друг вид материали. Това каза регионалният министър Николай Нанков след разпит в националната следствена служба.

"Имахме много важен повод да сме тук в качеството си на свидетели и да съгласуваме момента, в който по официален път ще се вземат проби от визирания участък, за да може максимално бързо да го отремонтираме", посочи Нанков.

МВР и прокуратурата утре затварят пътя край Своге, за да вземат проби по искане на АПИ. В следствието са получили искане от агенцията за ремонт на пътния участък на мястото на инцидента. От прокуратурата казаха, че засега такова разрешение няма да се издава. Тези проби ще бъдат използвани за съставянето на експертизите.

Нанков коментира и позицията, с която излязоха от фирма "Трейс груп" по-рано днес, а именно, че в настилката няма забранен елемент, който да е бил вложен.

"В следващите дни най-вероятно ще се намеси международна лаборатория, която ще изследва асфалта", заяви регионалният министър. Той уточни, че пътят е подходящ именно за тежкотоварни автомобили и не приема обвиненията. "Наказани за некачествения асфалт задължително трябва да има", категоричен бе министърът.

От прокуратурата съобщиха, че в Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Те са представители на различни институции - АПИ, Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във