Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нанков и Радев нямало да оттеглят оставките си

Николай Нанков

Министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи Николай Нанков и Валентин Радев няма да оттеглят подадените си оставки. Това стана ясно от техни изявления в кулоарите на Народното събрание след парламентарния контрол в сряда (5 септември).

През последните дни ГЕРБ мобилизираха кметовете си да се обявят в защита на Нанков, който получи силна подкрепа и от вицепремиера Валери Симеонов. Депутати от управляващите партии също поискаха Нанков да остане на поста си. Различни браншове пък бяха активирани в подкрепа на другите двама министри - Радев и Московски.

"Няма да оттегля оставката си - това беше правилният ход като личен акт и като акт на отговорност. Това е волеизявление. Вина и отговорност са две различни неща", категоричен беше Нанков. Попитан дали ще промени решението си, ако на коалиционен съвет бъде помолен да остане, той отговори: "Кой ще ме моли мене? Това даже е несериозно".

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев пък заяви, че има кой да решава за оставката му. "Моята отговорност беше да си я подам. Има капитани, ако използвам футболна тематика, треньори, ръководството в парламента", поясни той. "Ние направихме това, което никой друг не прави. Спомнете си в Бяла - като се обърна автобусът, 19 убити, да сте чули за някаква оставка. Управляваха тройната коалиция, министър Румен Петков. Сега ние правим нещо различно", посочи още Радев, който беше в парламента, именно за да отговори на депутатски въпрос за пътя Бяла - Русе. По думите му статистиката показвала, че жертвите от катастрофи дори намалявали, но просто инцидентът край Своге прелял чашата.

Преди това коментар в кулоарите на парламента направи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той защити тримата представители на правителството, чиито оставки поиска и получи премиерът Бойко Борисов. Според него не е било редно "Обединени патриоти" да научават за това от медиите. Освен това се действало прибързано.

"Преди да излезе разследването и да се види каква е истинската причина, не би следвало да се приемат оставките. Задавам простия въпрос - ако се окаже, че катастрофата е изцяло грешка на шофьора, кой е виновен за това? И още повече, че все пак става въпрос за едни министри, които могат да бъдат защитени, като погледнем тяхната работа", отбеляза Каракачанов. От друга страна обаче оставките следвало да бъдат одобрени, ако бъдат внесени в парламента.

Тази позиция се различава от становището на Валери Симеонов и депутатите от НФСБ, които обявиха, че ще гласуват против.

Facebook logo
Бъдете с нас и във