Банкеръ Weekly

Общество и политика

Надцакване на гърба на миньорите

Светлана Ангелова

Представители и на ГЕРБ, и на БСП се срещнаха на 12 юли в парламента с миньорите от Мини "Бобов дол". Това провокира двете партии да започнат надпревара кой, как и по-бързо да им помогне.

Първи проблема на съкратените миньори, които няма да могат да се пенсионират, прегърнаха соцлидерката Корнелия Нинова и съпартийците й, които обявиха, че събират подписи Кодексът за социалното осигуряване да влезе в дневния ред на Народното събрание. Нинова упрекна управляващите, че не са предприели нищо по въпроса.

"Има внесено предложение за промяна в Кодекса за социалното осигуряване от колеги от ГЕРБ, но няма никакво движение по този закон. Подозираме, че умишлено не се вкарва в комисия, оттам не се вкарва в зала. Идва ваканция през август, т.е. това остава за септември и октомври, а те няма как да отговорят на условията за пенсиониране. Съкратени са", каза Нинова. Според нея ГЕРБ бави промените, защото изискват пари.

 От ГЕРБ отхвърлиха подозренията и обвиненията на левицата. Заместник-председателката на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова също се срещна с миньорите и обяви, че партията е внесла промените в социалния кодекс в началото на юни, а комисията ще заседава по въпроса извънредно идната сряда, за да ги приеме. Преди това по темата ще заседава и Националният съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на Ангелова засегнати са не повече от 80 души и от НОИ са я уверили, че това няма да изисква допълнителни средства. "Гарантираме от ГЕРБ, че заставаме зад исканията на миньорите", подчерта тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във