Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 6000 военни и 1200 машини идват на учение в България

Над 6000 военни, до 1200 единици сухопътна техника и до 80 бойни самолета ще се включат в най-мащабното учение на НАТО, в което участие ще вземе и България. Многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017” ще се проведе на териториите на България, Румъния и Унгария. 

Правителството даде разрешение за преминаването през територията на страната ни на техника от съюзнически и чужди въоръжени заради учението. То включва поредица от учения с участието на сили и средства от държави членки и партньори на НАТО.

Като част от него в периода 23 юни – 28 юли 2017 г. в България ще се проведат серия от учения с участието на военнослужещи, щабове и военни формирования на България, САЩ, Грузия, Украйна, Словения, Румъния, Сърбия, Унгария, Литва, Полша, Гърция, Република Македония, Канада, Италия и Португалия. От правителствената пресслужба уточняват, че става въпрос за общо до 6000 души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 въздухоплавателни средства.

Многонационалното учение „Saber Guardian 2017” се провежда в изпълнение на междуправителственото българо-американско споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и на Плана за подготовка на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през 2017 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във