Банкеръ Daily

Общество и политика

Над 2 млн. българи знаят за случаи на шуробаджанащина

41 процента от анкетираните, или над 2,2 милиона българи, знаят за конкретни случаи на уреждане на свои хора в управлението на дадена община.  Данните са от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ на 12 и 13 октомври сред 800 души.

В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17%  - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично.

По повод случилото се с Делян Добрев респондентите бяха поставени и пред избор между две опции: „Оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване“ и „Партията може да задържи един депутат в парламента, въпреки че той иска да напусне“. 66% избират първото. По този въпрос само привържениците на ГЕРБ контрастират – там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

Мнозинство от 69% одобрява оставката на Антон Тодоров заради недупостимите реплики към водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев. 

В дебата на Валери Симеонов с журналистите пък 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 56% смятат, че и Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. 

Анализаторите от "Галъп" коментират, че скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов подлага на риск подкрепата за управлението.  И двете партии от управляващата коалиция са изправени пред електорален спад, като в следващите месеци ще стане ясно дали той е само ситуативен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във